Dostupni linkovi

Hiljade pitanja za predsjednika


Četvrti put otkako je postao predsjednikom Rusije, Vladimir Putin gostovao je danas u živom programu nacionalnog radija i televizije u kojem su stotine hiljada Rusa tražili odgovore na pitanja koja ih svakodnevno muče. Pitanja su pristala danima, a dalje od očiju javnosti, posebni tim predsjednikovih savjetnika izabrao je dio onih na koja je Putin odgovarao i za koja se dobro pripremio. Program koji je trajao nekoliko sati, počeo je pitanjima o stanju ruske ekonomije.

"Tokom posljednjih nekoliko godina, ekonomski rast Rusije dosegao je oko sedam posto. Ta je vrijednost veća nego u znatnom broju zemalja u razvoju i u ekonomskoj tranziciji. Dakle, nismo najbolji, ali smo među najboljima", izjavio je ruski predsjednik.

Gledatelje i slušatelje zanimali su izgledi za rješenje spora s Japanom o suverenitetu nad Kurilskim otocima, zbog kojega dvije zemlje još uvijek formalno nisu potpisale sporazum o okončanju Drugog svjetskog rata.

"Kurilski otoci su pod suverenitetom Rusije. To je rezultat Drugog svjetskog rata koji je potvrđen i međunarodnim pravom. Zato o promjeni njihovog statusa ne može biti nikakvih daljnjih rasprava. To je naše polazno stajalište. Želimo riješiti sporove sa svim našim susjedima, uključujući Japan", rekao je Putin.

Javljajući se uživo iz Groznog, jedna stanovnica glavnog grada Čečenije pitala je ruskog predsjednika što misli o nastavku nasilja u toj republici.

"Nadam se da ćete se suglasiti sa mnom da je ponekad zbilja teško razlučiti tko zapravo stoji iza nasilja u Čečeniji. Da li su to preobučeni banditi ili dužnosnici snaga reda koji prekoračuju svoje ovlasti. Što god da je u pitanju, nastavit ćemo progoniti odgovorne za te zločine. No, neće biti konačnog rješenja dok se u primjenu političkog dogovora u Čečeniji ne uključi širok krug ljudi. Znate da smo već formirali snage reda u Čečeniji, u čijem je sastavu uglavnom domaće stanovništvo i to je važan korak ," izjavio je ruski predsjednik.

Putin je također izrazio zabrinutost zbog porasta rasno motiviranih napada u Rusiji i obećao da će poduzeti oštre mjere protiv neonacista i obnove fašizma:

"Ubrzat ćemo aktivnosti snaga reda protiv skinheadsa i neofašista, kako bi se takvi pokreti i pojedinci potpuno izbrisali s političke karte Rusije. Do tada, svima koji su se našli na udaru ovih skupina prenosim svoju ispriku", izjavio je Vladimir Putin u programu koji je trajao nekoliko sati.
XS
SM
MD
LG