Dostupni linkovi

Brisel ne osporava pravo na referendum


Niko u Evropskoj komisiji ili među članicama Evropske unije ne dovodi u pitanje odrednicu Beogradskog sporazuma koja predviđa mogućnost referenduma u Crnoj Gori, kazala je za Radio Slobodna Evropa ambasador Srbije i Crne Gore u Belgiji Milica Pejanović-Đurišić, ocjenjujući da su procesi obnove nezavisnosti i približavanja Evropskoj uniji komplementarni.

RSE: Gospođo Pejanović-Đurišić, s obzirom da Evropska unija najavljuje kako će okosnica njene strategije za narednu godinu biti ovaj region, a s obzirom na početak rješavanja pitanja statusa Kosova, kako u tom smislu vidite poziciju Crne Gore, prije svega zbog najave referenduma?

PEJANOVIĆ: Ja mislim da je sasvim logična jedna takva izjava gospodina Solane s obzirom na činjenicu da, ne samo kada je u pitanju Kosovo, nego kada su evropske integracije u pitanju, upravo ovaj region je sljedeći na redu. Region u odnosu na koji se očekuje najveći broj aktivnosti, posebno kada je u pitanju Srbija i Crna Gora, činjenicom da ovih dana očekujemo i zvanično formalizovanje početka pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji. Ono što je činjenica jeste da Evropska komisija, u toj procjeni političkog okvira u kome će se sve to dešavati, trenutno najveći značaj pridaje pitanju Kosova, što je na neki način takođe logično, jer je to jedan problem koji traje već duže vremena, problem koji treba da se riješi na jedan kvalitetan način, po mogućnosti na način koji će obezbijediti ono što je dalja stabilizacija regiona u kome živimo. Naravno, ono što u Evropskoj komisiji, takođe jesu – jesu svjesni obaveze koju smo svi zajedno preuzeli trenutkom potpisivanja Beogradskog sporazuma, koji je predvidio referendum u Crnoj Gori. Beogradski sprazum sadrži odrednicu mogućnosti tog referenduma i danas ne postoji niko, niti u Evropskoj komisiji, niti među članicama Evropske unije, starim ili novim, ko tu odrednicu dovodi u pitanje. Riječ je o ozbiljnim ljudima, ljudima koji su stavili potpis ispod jednog takvog sporazuma i sasvim je jasno da se od nas u prvom redu očekuje da u susret tom procesu budemo odgovorni na način što ćemo pripreme uraditi na jedan kvalitetan i demokratski način, kroz procedure koje će obezbijediti da ono što bude krajnji ishod tog referenduma bude pravovremeno i verifikovano.

RSE: Crnogorski zvaničnici u posljednje vrijeme potenciraju stav da ne bi žrtvovali, parafraziram, obnovu nezavisnosti Crne Gore zarad bržeg ulaska u Evropsku uniju. Kakav je Vaš stav po tom pitanju i da li u Vašim diplomatskim kontaktima predstavnici Evropske unije to komentarišu na određeni način?

PEJANOVIĆ: Ja moram da Vam kažem da se ne slažem s formulacijom tog tipa, jer ja ta dva procesa ne smatram isključivim. Riječ je o dva procesa koja su potpuno komplementarna i da je upravo naša želja i jedan od prioriteta politike, pa mislim i zvanične u Crnoj Gori, upravo i ta formalna integracija u evropske tokove i upravo iz tog razloga što mi smatramo da to treba da uradimo što je moguće kvalitetnije, što je moguće efikasnije, i priča o povraćaju suverenosti, odnosno etabliranju onoga našega prava na međunarodno prepoznavanje Crne Gore, ide u tom pravcu. Ja zaista ta dva procesa smatram potpuno komplementarnim i smatram da i jedan i drugi idu u istom pravcu.

RSE: Kako Vam izgleda Crna Gora iz Belgije? Da li Vam nešto posebno nedostaje?

PEJANOVIĆ: Moram da kažem da, zahvaljujući činjenici da ja i dalje imam jedan broj aktivnosti na Univerzitetu sa svojim studentima, dosta sam često tu, ali ono što primijećujem jeste da se ipak promjene dešavaju, da, posebno kod mladih ljudi, ima više optimizma, i to je ono što mi jako prija.
XS
SM
MD
LG