Dostupni linkovi

Razgovori o statusu počinju do kraja godine


Šef UNMIK-a Soren Jessen Petersen je izjavio da će razgovori o statusu Kosova početi do kraja godine te da je sadašnje stanje na Kosovu neodrživo. Šef UNMIK-a je to izjavio na prištinskom aerodromu, po povratku iz Njujorka, gde je o stanju na Kosovu razgovarao sa generalnim sekretarom UN Kofi Ananom, ambasadorima u Savetu bezbednosti i predstavnicima Konktakt grupe. Jesen Petersen je izjavio kako je na tim sastancima postignut konsenzus da se proces na Kosovu mora nastaviti:
„Naglasio sam da je status quo na Kosovu neodrživ. Ubeđen sam da će do kraja godine, to jest narednih meseci, početi razgovori o statusu Kosova.”

Petersen je istakao da se najpre mora sačekati preporuka generalnog sekretara UN. Na osnovu izveštaja ambasadora Kai Eidea, pojasnio je šef UNMIK-a, generalni sekretar Kofi Anan daće preporuke Savetu bezbednosti, koji se treba sastati sredinom oktobra.

Šef UNMIK-a je istakao kako je još uvek rano reći kada će razgovori o statusu biti završeni, ali je dodao kako se nada da će to biti 2006. godine:

„Najvažnije je da razgovori o statusu počnu, jer na to čekaju narod i države u regionu.”
XS
SM
MD
LG