Dostupni linkovi

Lopovi, lopovi, ja šta su!


Gvozdene ograde i kordon oko stotinu dobro opremljenih policajaca dočekali su penzionere ispred zgrade Vlade RS-a, što je izazvalo veliko ogorčenje i povike protestanata:

“Lopovi, lopovi, ja šta su, lopovi. Ciljaj ako smiješ.”

“Ne smiju da iziđu. Oni se boje poštenih ljudi.”

“Sve lopove išćerajte iz vlade. Narod gladan.”

“Znaju da su ovo stari grobovi ovdje došli. I ponižavaju ovu policiju. Što će im policija? Nismo mi došli ovdje da ubijamo.”

“Ovo samo se lopovi ograđuju koji se boje, a drugi niko.”

Penzioneri su htjeli današnjim protestima na miran način da pokažu svoje nezadovoljstvo teškim stanjem, kazao je predsjednik Udruženja penzionera RS-a, Rade Rakulj, i najavio nove proteste ukoliko ne dođe do povećanja već septembarske penzije:

“Ova elita na vlasti, oni su do jučer bili siromašni. Preko naših leđa su se obogatili, riješili problem svog siromaštva. E, ne damo dalje. Staćemo na put tome. A penzija će septembarska pokazati šta je. Ne bude li zahtjev naš riješen odmah septembarskom penzijom, idemo daleko radikalnije, pa možda ni ovi neće imati gdje ući.”

Nekoliko hiljada penzionera iz svih krajeva RS okupilo se prvo na Trgu Krajine, a zatim su mirnom šetnjom došli do zgrade Vlade, gdje se protest završio bez incidenata. Nošeni su transparenti na kojima je pisalo. “Hoćemo hljeba”, “Vratite na naše dostojanstvo”, te “Dole vlada i lopovi”:

“Ne more ti biti za lijekove, a ne da ti bude za hranu. Sramno. Sramota.”

“Mi ne tražimo tuđe. Samo svoje.”

“Ranije ja im’o, mog’o namiriti kuću, mog’o sve - platiti struju, platiti telefon, platiti sve. Sad ne mogu sebi mlijeka, hljeba. To nije penzija. To je bijeda, siromaština.”

“Ovo je čisti lopovluk. Para ima, oni nama ne daju.”

Penzioneri traže isplatu penzija po rješenjima, isplatu zaostalih penzija iz 2000. godine, te izmjenu Zakona o doprinosima, kojima bi se povećala izdvajanja u korist Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja za najmanje četiri procenta.
XS
SM
MD
LG