Dostupni linkovi

“Srpska lista” ne želi biti dekor


Uslovi za učesće predstavnika “Srpske liste za Kosovo i Metohiju” u Vladi i Skupštini Kosova stvoriće se onda kada čelnici privremenih institucija i međunarodna zajednica prihvate kosovske Srbe kao aktivne činioce u političkom procesu. To je za Radio Slobodna Evropa izjavio Oliver Ivanović, nosilac “Srpske liste”. Ivanović je istakao kako srpski lideri imaju svoje mesto u političkom procesu na Kosovu:

“Ukoliko Albanci, kao većina u privremenim institucijama, i međunarodna zajednica shvate da Srbi mogu i moraju biti u institucijama, ali ne kao dekor nego kao aktivan činilac, onda će tu biti mesta i stvoriće se brzo uslovi za učešće Srba.”

“Srpska lista za Kosovo i Metohiju”, koja ima osam poslaničkih mandata i jedno ministarsko mesto, skoro deset meseci bojkotuje rad institucija. Srbi traže da se garantuje demokratsko funkcionisanje institucija Kosova i podrška Beograda za delovanje. Civilna misija Ujedinjenih nacija je više pita isticala kako je učešće Srba u institucijama veoma važno za njihovu budućnost na Kosovu.

Inače, stav zvaničnog Beograda ostaje da “Srpska lista” za Kosovo i Metohiju ne učestvuje u privremenim institucijama. To je tokom nedavne posete Kosovu izjavila predsednica Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković Ivić. Ona je u Gračanici, govoreći o delovanju “Srpske liste”, ocenila da oni ne predstavljaju većinu ljudi na Kosovu, kako je istakla, ni po mišljenju ni po biračkom telu. Reagujući na takvu izjavu Oliver Ivanović kaže:

“To što bilo ko izjavljuje u ovom trenutku može da se tretira kao vrlo ozbiljno, razume se, ali ne treba zaboraviti da Koordinacioni centar više nije ono što je bio. Za vreme kada je predsednik bio Čović, Koordinacioni centar je bio političko telo koje je koordiniralo politiku prema Kosovu, sada je to tehničko telo koje samo radi one logističke stvari, zapravo koordinira rad koordinatora ovde. Ne treba pridavati važnost takvom Koordinacionom centru.”

Ranđel Nojkić, zvaničnik “Srpske liste”, reagujući na izjavu predsednice Koordinacionog centra kaže da zvanični Beograd bez “Srpske liste” ne može praviti državnu strategiju prema Kosovu:

“Izjava gospođe Rašković Ivić je delimično njen stav. Mislim da će o daljoj budućnosti ‘Srpske liste’ da se donese vrlo jasan stav na državnom nivou, s obzirom da će u budućnosti morati da se pravi državna strategija, a ta državna strategija bez ‘Srpske liste’ je nemoguća.”

Prema rečima Nojkića, sama činjenica da su predstavnici ”Srpske liste” bili u delegaciji Beograda na razgovorima u Beču, govori o tome da ta lista nije ostavljena po strani:

“’Srpskoj listi’ tek predstoje aktivnosti, koje će biti itekako značajne.”

Oliver Ivanović ističe da lideri kosovskih Srba postoje i da je njihovo delovanje u političkom procesu veoma važno:

“Lideri kosovskih Srba i kosovski Srbi ne mogu biti zamenjeni, oni ne mogu biti supstituisani u bilo kom delu političkog procesa. Svako ima svoju ulogu, a kosovski Srbi imaju značajnu ulogu i ta je uloga proporcionalno mnogo značajnija nego što je njihov procenat u ukupnom broju stanovnika Kosova”.
XS
SM
MD
LG