Dostupni linkovi

Središte urgana na granici Texasa i Louisiane


Središte uragana je pogodilo granična područja između Texasa i Louisiane. Snažan vjetar i jake kiše zaustavile su život. U nekim područjima je nestalo električne energije, vjetar je kosio drveće koje je letjelo zrakom. Još je nejasan uzrok požara koji je izbio u pojedinim zgradama u Galvestonu, Pasadeni i još nekoliko teksaških gradova. Ponovno se podigla razina mora u New Orleansu. Većina stanovnika je u protekla tri dana napustila područje, čekajući da Rita prođe, a tek potom da vide što se dogodilo s njihovim domovima i radnim mjestima.

Savezne vlasti koje su prije nešto više od tri tjedna zakazale sa Katrinom, ovaj put su na vrijeme proglasile izvanredno stanje u dvije južne države, osigurale hranu i vodu potrebnu za najmanje četiri dana evakuacije. Stigle su nove zalihe nafte i drugog goriva. Pentagon je poslao dodatnih više od 13.000 vojnika kako bi pomogli Nacionalnoj gardi. Nad područjem je i avion U-2, koji detaljno snima zbivanja na terenu. Američki predsjednik Georg Bush, koji je bio na udaru kritika javnosti neposrednog nakon prošlomjesečnog uragana, iz Washingtona je otputovao u vojnu bazu u Coloradu, kako bi osobno nadgledao situaciju:

"Zadaća savezne vlade je pomoći lokalnim vlastima. Osobno ću pratiti rad vojske i vlasti na terenu, naša je dužnost pomoći ljudima da ostanu na životu, ali im pomoći i da ponovno stanu na noge".

Prave posljedice Rite bit će poznate tek za nekoliko dana, jer ovaj uragan ipak nije bio toliko snažan kao Katrina. Naftna industrija najviše strahuje, iako je većina postrojenja u Texasu izgrađena na višoj nadmorskoj visini, no veliki broj rafinerija i naftnih platformi u Meksičkom zaljevu su izvan pogona skoro mjesec dana. Zbog naglog porasta cijena nafte nakon Katarine dvije američke aviokompanije, Delta i Northweast Airlines, su proglasile bankrot. Cijene nafte su sada stabilizirane na oko 65 dolara po barelu. No, tako visoke i teško predvidljive cijene nafte pogodile su i druge industrijske grane. Američko gospodarstvo strahuje od nove recesije. Amerikanci su prije nekoliko godina izdvajali pet posto svog kućnog proračuna za energiju - danas čak i više od 15 posto. Ekonomist David Kelley upozorava:

"Budu li cijene rasle, najprije će rasti cijene benzina, one će povući i ostale, slijedi inflacija, a potom bi moglo doći do recesije".

Riječ od koje strahuje svaka ekonomija, pa i ona najrazvijenija. Kako će svjetsko gospodarstvo reagirati na uragane, da li će u idućim mjesecima biti dovoljno energenata na tržištu – pitanja su koja su aktualna u ekonomskim krugovima. Naime, još do jučer se upozoravalo da veliki zahtjevi brzo razvijajućeg gospodarstva Kine i Indije mogu stvoriti poremećaje u opskrbi svjetskog tržišta "crnim zlatom". Danas se već upozorava da bi upravo uragani mogli dodatno destabilizirati svjetsko tržište i globalne ekonomske tokove.
XS
SM
MD
LG