Dostupni linkovi

Različita tumačenja ocena Kontakt grupe


Prvi savetnik premijera Kosova Avni Arifi za Radio Slobodna Evropa je izjavio da je ono što je izrečeno na sednici Kontakt grupe bilo očekivano od strane institucija Kosova, koje su u stalnom kontaktu sa zemljama članicama Kontakt grupe. Takođe, ambasador Ejde će uzeti dovoljno vremena koliko mu treba da izradi ocenu koji otvara put Kosovu, rekao je Arifi, ističući da je saradnja sa zemljama Kontakt grupe učinila da ove ocene ne budu iznenađenje:

«Mi smo do sada imali odličnu saradnju i komunikaciju sa Kontakt grupom i sve indikacije govore da su zemlje članice Kontakt grupe zadovoljne stepenom angažovanja koja proizilaze iz Plana za standarde, bilo da se radi o decentralizaciji ili drugim oblastima.“

Kontakt grupa je prenela poruku koju je očekivalo Kosovo, procenjuje visoki zvaničnik opozicione Demokratske partije Kosova Enver Hoxhaj:

«Sam sastanak i agenda govore da je proces utvrđivanja statusa već počeo.

Hoxhaj takođe smatra da su poruke koje su odaslane u saglasnosti sa interesima građana Kosova, ali da treba utvrditi vremenske okvire za definisanje konačnog statusa.

«Razume se da se mi angažujemo za proces koji treba da ima dva datuma, jedan kada treba da započne i drugi kada treba da se završi, pošto nismo zainteresovani da uđemo u neku drugu fazu statusa quo, koja će ometati ne samo Kosovo već ceo region.»

Stavovi Kontakt grupe su ocenjeni prihvatljivimi za predstavnike kosovskih Srba. Oliver Ivanović, lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju:

«Kontakt grupa je rekla dve vrlo važne stvari. Prvo, da politički lideri i privremene institucije na Kosovu moraju raditi mnogo, podvlačim mnogo, da bi se stanje popravilo na demorkatizaciji i na stvarnoj, podvlačim, stvarnoj multietničnosti. Znači, to su dva zadatka koji će biti zadaci koji očigledno nisu ispunjeni do ovog trenutka. To znači da će ocena vrlo verovatno biti negativna.»

Ivanović smatra da će posle ovakve ocene uslediti:

«...jedan paket zahteva koje međunarodna zajednica postavlja pred institucije, a institucije to moraju ispuniti u dogledno vreme.“

Predstavnici UNMIK-a su na jučerasnjoj redovnoj konferenciji za novinare izjavili kako je šef UNMIK-a Soren jessen Petersen zatražio od Kontakt grupe da se proces utvrđivanja statusa ubrza i da je, kako su rekli, imao osećaj da je to dobro prihvaćeno od učesnika sastanka.

*****

Poziv Kontakt grupe albanskim liderima na Kosovu da pojačaju napore kako bi hitno ostvarili napredak u postizanju standarda, zapravo je priznavanje onoga što Beograd neprekidno ponavlja: da standardi na Kosovu nisu ispunjeni. Ovakva ocena dominira među vladajućim i opozicionim političarima u Srbiji.

Konktakt grupa prihvatila je realističnu ocenu stanja na Kosovu koju je izneo Kai Eide, kaže savetnik srpskog predsednika Borisa Tadića za Kosovo Dušan Bataković. On precizira da su vodeći faktori u međunarodnoj zajednici time priznali da na Kosovu nisu ispunjeni standardi:

“Ja bih to tako protumačio, s obzirom na činjenicu da ovo što je Kai Eide ustanovio kao činjenično stanje na Kosovu i Metohiji dosta je različito od onih lakiranih izveštaja koji su se prethodnih godina dostavljali Savetu bezbednosti, gde se stalno insistiralo na poboljašanju uslova i na pozitivnim ocenama tekućih procesa.”

U Demokratskoj stranci Srbije, premijera Vojislava Koštunice, rečeno nam je da će stav o potezu Kontakt grupe izneti u toku današnjeg ili sutrašnjeg dana. U najjačoj opozicionoj partiji, Šešeljevim Radikalima, pozdravljaju prihvatanje Eideovog izveštaja, ali pozivaju na oprez. Zamenik predsednika stranke Tomislav Nikolić:

“Mene više interesuje s čim ćemo ići na razgovore o sudbini Kosova i Metohije, jer oni moraju da uslede kad - tad. Više me interesuje jesmo li jedinstveni u stavu, da li oni koji žele da nam uzmu Kosovo i Metohiju, da li su pronašli različite stavove kod ljudi sa kojima će razgovarati, a koji će da predstavljaju Srbe, da li će tamo ići neko ko misli da Kosovo i Metohija može da bude nezavisno, neko ko misli da ne može, neko ko misli da treba naša vojska da se vrati, neko ko misli da ne mora, neko ko misli da ta granica mora da bude pod našom kontrolom, neko ko misli da ne mora. To je mnogo važnije rekao bih od jedne epizode. To što nisu ispunjeni uslovi, to je epizoda.”

A pregovori, kako je navedeno u saopštenju Kontakt grupe, ako standardi budu unapeđeni, mogli bi da počnu pre kraja 2005. godine.

“To je ono što me zabrinjava. Pregovori će sigurno početi, a onda će Evropa reći da su standardi ispunjeni”, zaključio je Tomislav Nikolić.

Savetnik srpskog predsednika Dušan Bataković, pak, smatra vrlo korisnim što postoji međuvreme u kom Srbija može da nastavi razgovore o decentralizaciji. Po njemu, to je pravac u kome bi Beograd nakon ocene Kontakt grupe trebalo da deluje:

”Tada bi trebalo da se maksimalno založimo i kod Kontakt grupe i kod UNMIK-a da se učini značajan iskorak u pravcu primene decentralizacije i to na način koji neće biti na bilo koji način suprostavljen već postojećim planovima, nego bi trebalo obogatiti raspoložive koncepte u smislu zahteva srpske zajednice i što je još važnije uvek konsultovati srpsku zajednicu kakav tip decentralizacije želi, kakav joj je potreban da bi uopšte mogao da opstane.”
XS
SM
MD
LG