Dostupni linkovi

Diplomate EU na Kosovu


Napredak u pravcu rešavanja konačnog statusa Kosova zavisi od izveštaja o situaciji na Kosovu koji priprema specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kai Eidea. To je u Prištini izjavio ambasador Velike Britanije u Srbiji i Crnoj Gori Dejvid Gauen, šef delegacije Evropske unije koja boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu.

Diplomatski predstavnici 21 države-članice Evropske Unije u Beogradu razgovarali su sa prvim zamenikom šefa UNMIK-a Larijem Rosinom i premijerom Kosova Bajramom Kosumijem. Prema rečima Dejvida Gauena ambasadori su došli u Prištinu kako bi se informisali o stanju na Kosovu:

“Cilj naše posete je da dobijemo jasnu sliku o situaciji na Kosovu u trenutku kada se puno toga dešava.

Gauen ističe kako ambasadori imaju jasnu poruku i za Prištinu i za Beograd:

“Ovo je vreme kada najpre moramo sačekati izveštaj Kai Eidea, i ne možemo prejudicirati kakav će on biti. Istovremeno, nadamo se da će se postići napredak u pravcu rešavanja budućeg statusa.”

Britanski ambasador navodi još kako je u ovom periodu neophodan pragmatizam i zajednički rad. U tom pogledu Gauen je veoma korisnim ocenio susret delegacije Prištine i Beograda krajem prošle nedelje u Beču. Premijer Kosova Bajram Kosumi rekao je kako je zvaničnike EU informisao o pripremama koje se vrše u iščekivanju izveštaja ambasadora Eidea i planovima za decentralizaciju vlasti:

“Verujemo da će izveštaj biti pozitivan i da će otvoriti proces definisanja konačnog statusa Kosova”, kaže Kosumi.

Premijer ističe kako su kosovski lideri spremni da u budućnosti predvode samostalnu državu. Prema Kosumiju, aktuelna dešavanja su garancija da će se pri definisanju konačnog statusa poštovati volja naroda. Kosumi je takođe evropske ambasadore informisao o projektu kosovske Vlade nazvanom “Put Kosova ka Evropi”.

Predstavnici zemalja članica Evropske unije u sredu nastavljaju razgovore sa čelnicima insticija Kosova, liderima političkih partija i predstavnicima kosovskih Srba.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG