Dostupni linkovi

Četrnaestogodišnjakinja koja svira sa filharmonijom


Četrnaestogodišnja Dženana Šehanović iz Brčkog uspjela je sa svega 14 godina upisati prestižnu Glazbenu akademiju u Zagrebu. Dženana se sa glazbom prvi put susreće u njemačkom gradiću Bergenu, gdje kao izbjeglica nakon progona iz Brčkog pronalazi novi dom:

“Tata mi je sa pet godina kupio sintesajzer i onda sam ja tu puno svirala. I onda su me odveli u muzičku školu, tu sam se upisala. Počela sam svirati klavir sa pet i po godina, sa šest sam već počela komponovati. Živjela sam u Njemačkoj do 1997. godine i onda sam se vratila u Bosnu, gdje sam nastavila školovanje u Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla. Tu sam završila šest razreda muzičke škole i onda sam krenula u Srednju muzičku školu Tuzla, u klasi profesorice Nađe Omerćehajić. Sada sam završila prvi razred srednje škole i primljena sam kao talenat na Muzičku akademiju u Zagrebu, s tim da ću dok ne završim akademiju morati završiti i srednju školu, ali to ću polagati.”

Mlada pijanistkinja iz Brčkog u svojih svega osam godina glazbene karijere postigla je izvanredne rezultate:

“Prvo takmičenje na koje sam išla bilo je internacionalno takmičenje u Italiji. To je bilo 1999. godine. Tu sam osvojila prvo mjesto sa 97 poena od mogućih 100. Poslije je uslijedilo takmičenje u Mostaru gdje sam isto tako osvojila prvo mjesto. Poslije toga je slijedilo takmičenje u Bihaću gdje sam osvojila specijalnu nagradu. Onda sam išla na internacionalno takmičenje u Zagreb gdje sam osvojila drugo mjesto. Onda sam bila ovdje na takmičenju, znači u Tuzli, tu sam osvojila isto prvo mjesto i nagradu za najbolju interpretaciju. Onda sam 2001. godine položila prijemni ispit na Mocarteumu, to znači Univerzitet u Salcburgu. I sada sam ove godine položila na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.”

Mlada pijanistkinja iz Brčkog ne zadovoljava se postignutim:

“Sad namjeravam završiti Muzičku akademiju u Zagrebu, a poslije želim završtiti magisterij i doktorat, a u toku svog školovanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, naravno, želim održati što više koncerata, svirati u filharmonijama, ići na takmičenja.”

Za uspjeh mladih bh. talenata potreban je novac. Dženanina obitelj još uvijek žive izbjeglički život u Tuzli. Otac Mirsad:

“Da vam kažem. Mi smo trenutno oficijelno nezaposleni, i ja i supruga. Ja idem s vremena na vrijeme i sviram, privatno radimo ovako kada nađemo nešto, tako da nemamo nekih stalnih primanja, ali nekako preživljavamo. A školarina je njoj prilično skupa. Sad kako će biti? Oni su njoj pola školarine oprostili, kao posebno nadarenom učeniku, a iznosi 27 hiljada kuna, pa su oni to sad na pola smanjili, pa ćemo vidjeti kako ćemo. Uglavnom, nekako ćemo pokušati da je školujemo, je li.”

Financijsku potporu mladoj pijanistkinji do sada su pružili jedino brčanski gradonačelnik i tuzlanski muftija. Ostala, nadležna kantonalna i entitetska ministarstva ostala su gluha.

Dženana je do sada uradila više od 20 kompozicija, što su profesori u Austriji, Hrvatskoj i BiH ocijenili kao dobar početak i kompozitorske karijere. Trenutačno se priprema za koncert sa Zagrebačkom filharmonijom u dvorani “Vatroslav Lisinski”, koji će biti održan 22. prosinca pred više od 2.500 ljubitelja glazbe.
XS
SM
MD
LG