Dostupni linkovi

Jedna država, tri predsjednika i svako za se


RSE: Kojeg od trojice članova Predsjedništva BiH smatrate svojim?

“Nijednog. Zato što mislim da nijedan ne obavlja funkciju kako treba, jer predstavljaju partikularističke interese svojih partija, a BiH je jedna jedina i nije podijeljena na tri partije, kako su je oni podijelili.”

“Ne znam, jednaki su svi.”

“Sva trojica su moji - i nijedan nije moj.”

“Nijedan. Budući da ne pripadam niti jednoj od tri nacije, ja nemam svog predstavnika. A u ovoj podjeli gdje vlast dijele nacionalne stranke, ovakvi kao ja nemaju svog predstavnika. Nažalost.”

Trojica članova Predsjedništva BiH za isti sto sjednu samo kad moraju - prilikom sjednica Predsjedništva ili sastanaka koji izričito zahtijevaju prisustvo sve trojice. Mimo toga, svako drži svoju stranu.

Vildana Selimbegović, glavni i odgovorni urednik magazina “Dani”:

“Među svojim biračima vole da se pojave sami naprosto zato da bi mogli pričati i nastupati na osnovu “svojih” nacionalnih interesa i ubjeđivati ih da su oni nemoćni kada je bilo kakvo donošenje odluka u pitanju, jer ima i tzv. druga, odnosno treća strana.”

Zastupanjem interesa isključivo svog naroda, umjesto promoviranja zajedništva, članovi Predsjedništva građanima šalju suprotnu poruku, smatra Lamija Tanović, predsjednica Liberalno-demokratske stranke BiH:

“To je poruka da smo mi tri konstitutivna naroda i ništa više, da svako ide na događaje svoga naroda, da svako ide na obilježavanje nekih tužnih i veselih događaja u svom narodu, a ne petlja se u događaje onog drugog naroda.”

Njeno mišljenje dijeli i Beriz Belkić, bivši član Predsjedništva BiH:

“Da ta institucija, bez obzira što je sastavljana od tri člana, bez obzira da dolaze iz reda tri naroda, bez obzira što se biraju na jedan vrlo specifičan, neprimjeren način, ipak bi trebalo da šalje poruku da se radi o instituciji koja funkcionira i radi u korist svih građana BiH.”

Obilježavanju stradanja Bošnjaka u Ahmićima, naprimjer, prisustvuje samo bošnjački član Predsjedništva. Istoga dana u Trusini, mjestu u Hercegovini, odavanju počasti ubijenim hrvatskim civilima prisustvuje samo hrvatski član, a u Bratuncu vijenac poginulim Srbima polaže samo srpski član Predsjedništva. Namjerno ili slučajno, ovako se jača nacionalizam i produbljuju podjele. Jozo Križanović, bivši član Predsjedništva BiH:

“Ja sam u jednom trenutku kolegi Belkiću rekao da, ukoliko vrlo brzo nešto ne promijenimo u odnosu na šemu u kojoj smo i mi bili došli, da bih i ja mogao postati vrlo brzo nacionalista.”

Odvojenim putovanjima i budžetima razjedinjeno Predsjedništvo BiH, smatra Vildana Selimbegović, neracionalno troši sredstva poreskih obveznika:

“Svaki kabinet troši svoje sredstva, pa se onda treba raspravljati o tome da li je jedan od članova Predsjedništva platio popravku svog automobila 30 ili 40 hiljada maraka, ako je već drugi toliko, a znamo da su i revizori potcrtali da oni troše otprilike više goriva pojedinačno negoli jedna ozbiljna policijska jedinica.”

Nacionalni ustroj kolektivnog šefa države BiH najbolji je primjer kako pod istim krovom najviše državno tijelo promoviše razdvajanje po nacionalnoj, vjerskoj, političkoj i svakoj drugoj osnovi. Jedna država, dva entiteta i tri predsjednika - i svako za se.
XS
SM
MD
LG