Dostupni linkovi

Postizborna neizvjesnost će potrajati


Krsćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel na jučerašnjim je parlamentarnim izborima osvojila 35 posto glasova, dok je Socijaldemokratska partija (SPD) kancelara Gerharda Schroedera dobila povjerenje 34 posto birača. Konzervativci su tako dobili 225 mjesta u Parlamentu, a Socijaldemokrati 222. Nijedna od dviju najvećih njemačkih stranaka neće biti u stanju samostalno formirati vladu. Počinje razdoblje političke trgovine u kojem će Kršćanski demokrati i Socijalisti pokušati formirati koalicije s nekom od triju manjih stranaka. Liberali tradicionalno koaliraju s Konzervativcima, a Zeleni sa Socijalistima. Novoformirana Lijeva stranka objavila je kako želi biti partija prosvjeda i opozicije, te kako neće ulaziti u koalicije.

Dvadeset i četiri sata nakon njemačkih izbora, sve se čini mogućim, pa čak i velika i do sada nezamisliva koalicija stranaka Angele Merkel i Gerharda Schroedera. Iako su njezini Kršćanski demokrati dobili tijesnu većinu, njihova se čelnica sinoć proglasila pobjednicom i najavila kraj vlade Gerharda Schroedera:

"Dame i gospodo, svojim smo glasovima odlučili da je crveno-zelena koalicija Socijaldemokrata i Zelenih zbačena s vlasti u Njemačkoj. To je dobra vijest."

Iako su Kršćanski demokrati dobili jedan posto glasova više, formalni bi pobjednici mogli zapravo postati najveći gubitnici njemačkih izbora. Kancelar Gerhard Schroder, koji je ljetos iznudio izglasavanje nepovjerenja svojoj vladi u Parlamentu i održavanje prijevremenih izbora, u posljednjih je nekoliko sedmica nadoknadio gotovo 20 posto zaostatka SPD-a u odnosu na Demokršćane. Ishod izbora sugerira da se kockanje s mandatom isplatilo.

"U odnosu na ono što je proteklih dana u ovoj zemlji napisano i obljavljeno o silnoj snazi CDU-a, očito je tko je danas gubitnik – to je gospođa Merkel. Trebala bi to priznati, jer - to je istina", izjavio je njemački kancelar Schroeder.

Kakav će biti ishod pregovora o formiranju skupštinske većine koja će podržati novu vladu potpuno je neizvjesno. I Angela Merkel i Gerhard Schroeder priznali su da ne mogu samostalno sastaviti kabinete.

"Kao najjača partija, pregovarat ćemo sa svim vodećim strankama. To je temeljno pravilo demokracije. Nakon toga ćemo odlučiti kako formirati stabilnu vladu", izjavila je Angela Merkel.

Kancelar Schroeder je odbio formiranje koalicije s Krsćansko-demokratskom unijom i stvaranje vlade u kojoj bi dužnost kancelara preuzela Angela Merkel, te objavio kako jedino on može sastaviti vladu:

"Glasači su nam dali podršku koja jasno potvrđuje da nitko osim mene nije u stanju formirati stabilnu vladu", izjavio je Gerhard Schroeder.

Izbori službeno još nisu okončani, jer je glasanje u Dresdenu, zbog smrti jednog od kandidata, odgođeno za 2. oktobar. Oko 200.000 glasova u tom gradu moglo bi nekoj od stranaka donijeti dva do tri zastupnička mjesta i promijeniti ukupni odnos snaga.

Produženje političke neizvjesnosti u Njemačkoj već se negativno odrazilo na ukupnu vrijednost dionica na tamošnjoj burzi, koja je pala za dva posto, a stručnjaci najavljuju daljnji pad. Vrijednost eura u odnosu na dolar pala je na najnižu u posljednjih mjesec dana.
XS
SM
MD
LG