Dostupni linkovi

Nakratko otklonjen uzrok političke napetosti


Prioritet za Srbiju i Crnu Goru treba da bude početak pregovora sa Evropskom unijom i zato je štetna svaka destabilizacija Državne zajednice, opšta je ocena kojom srpski političari reaguju nakon najave povlačenja crnogorske administracije iz Beograda. Portparol Demokratske stranke Srbije, vodeće partije u srpskoj Vladi Andreja Mladenović smatra da namera o napuštanju Državne zajednice crnogorskih kadrova ne može biti politički problem izazvan aferom o vojnoj nabavci:

“Tako da ovakva inicijativa sigurno nije dobra i mislim da je povlačenje dela administracije koja dolazi iz Crne Gore u ovom trenutku krajnje nepotreban i ne vidim na koji bi način on dao bilo kakav rezultat koji bi bio pozitivan odnosno konstruktivan u vidu funkcionisanja same Državne zajednice. Ovo nije politički problem, njega na taj način ne treba posmatrati i svi oni koji od njega prave politički problem mislim da nisu dobronamerni.”

Pitanje funkcionisanja i opstanak Državne zajednice ponovo je naizgled radikaliziovan. Iz stranke G17 Plus, čiji je ministar pokrenuo pitanje odgovornosti za nabavku vojne opreme, odbacuju trvrdnju da su to učinili kako bi ojačali svoje programsko zalaganje za samostalnu Srbiju. Miloljub Albijanić:

“Sve vreme pokušavam da vam kažem da smo mi stranka koja nije pokretala pitanje Državne zajednice iz korektnih koalicionih odnosa s jedne strane, s druge strane, zato što ovo pitanje nema veze s tim, i sve vreme kažemo da su to odvojne stvari. I druga strana mora da svati da su to odvojene stvari i da ne ulazi u političke dimenzije nečega gde politike nema. Naprosto policija i sudstvo da završe svoj deo posla.”

Iako je prethodnih dana izneto mnogo jakih reči u komunikaciji službenog Beograda i Podgorice, Dušan Petrović iz Demokratske stranke veruje da će razumevanje političkih aktera dve republike doprineti smirivanju političkih tenzija:

”Sve što može da dovede do destabilizacije odnosa između Srbije i Crne Gore, sve što može da dovode do destabilizacije odnosa unutar Crne Gore je loše za interes Srbije, loše je za sedam i po miliona građana Srbije i, evo, ja koristim priliku da pozovem sve koji imaju vlasti koji imaju moć da sa mnogo opreza, sa mnogo pameti i sa veoma mnogo promišljanja u narednim danima vuku poteze koji se mogu reflektovati na odnose Srbije i Crne Gore.”

U aferi oko nabavke vojne opreme reč je o utvrđivanju pojedinačne odgovornosti i stoga treba sve prepustiti nadležnim državnim organima. To sa politikom i sa odnosima među partijama u Srbiji i Crnoj Gori nema nikakve veze, a ponajmanje treba da ima veze u odnosima u Državnoj zajednici, smatra srpski ministar za rad Slobodan Lalović:

”Da bi svako drugo ponašanje bilo na štetu građana Crne Gore i ja verujem da će stvari ići u tom pravcu. Inače, u suštini sam optimista čak i ako privremeno dođe do nekih radikalnijih poteza u tom smislu.”

I na kraju, izgleda da je jedan od uzroka političke napetosti između Srbije i Crne Gore nakratko otklonjen, jer je Savet ministara Državne zajednice prihvatio predlog Ministarstva odbrane za odlaganje primene odluke Saveta o nabavci vojne opreme.
XS
SM
MD
LG