Dostupni linkovi

U kući Damira Rovišana pronađen arsenal eksploziva


Načelnik PU Marijan Tomurad rekao je kako je pronađena i oduzeta ručna obrambena bomba M-75, kakvu je, prema osnovanoj sumnji, Damir Rovišan unio u Britansko veleposlanstvo i aktivirao, dvije protupješačke nagazne mine, od kojih je jedna imala upaljač, jedno pancirno zapaljivo streljivo kalibra 12,7 mm, te dvije ručno izrađene naprave nalik na cijevne bombe, kakve su se proizvodile u Domovinskom ratu.

Kriminalističkom obradom, prema riječima načelnika Tomurada, utvrđeno je da je pronađena minsko-eksplozivna sredstva posjedovao Damirov otac, protiv kojega će policija podnijeti kaznenu prijavu zbog nedopuštenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari. Rovišanov otac je, kako je naveo načelnik Tomurad, izjavio da je ta minsko-eksplozivna sredstva nabavio u Domovinskom ratu i zadržao u svom vlasništvu.

Policija za sada pretpostavlja, a što će, prema Tomuradovim riječima, vjerojatno potvrditi i vještačenje, da je ista takva ručna obrambena bomba M-75, kakva je nađena u obiteljskoj kući Damira Rovišana u kojoj osumnjičeni Rovišan živi sa suprugom, djetetom i ocem, eksplodirala u britanskom veleposlanstvu prije dva dana.

Načelnik Odjela za odnose s javnošću MUP-a Zlatko Mehun istaknuo je da ´MUP ne treba komentirati pitanje kako je Damir Rovišan kao kažnjavana osoba, s kaznenim dosjeom, mogao raditi u Britanskom veleposlanstvu u Zagrebu´.

Istaknuo je da ´veleposlanstva, međunarodne i ostale institucije, koje zapošljavaju hrvatske državljane, obavljaju vlastite sigurnosne provjere kod zapošljavanja´. ´Oni nisu dužni, ali mogu, zatražiti određene provjere od MUP-a´, rekao je Mehun napomenuvši da ´u ovom slučaju takvog zahtjeva za obavljanjem provjere nije bilo´. Naglasio je da ´MUP nema nikakvih zakonskih temelja da čini takve provjere samoinicijativno jer bi se u tom slučaju kršio Zakon o zaštiti osobnih podataka hrvatskih državljana´.

Prema riječima glasnogovornika MUP-a, ´policija, koliko je njemu poznato, do incidenta u Britanskom veleposlanstvu nije dobila sudski zahtjev za privođenjem Damira Rovišana na izdržavanje zatvorske kazne´. Dodao je da ´policija u takvim slučajevima postupa po zahtjevu suda´.

Damir Rovišan je, prema dostupnim podacima, pravomoćno osuđen zbog razbojstva u pokušaju na zatvorsku kaznu od 16 mjeseci, a na izdržavanje kazne trebao se javiti 13. rujna ove godine. Razbojstvo u pokušaju počinjeno je 1998. u Sisku. Tada je Damir Rovišan imao 21 godinu, a on i pomagači pokušali su počiniti razbojstvo nad jednim sisačkim zlatarom, koji ih je spriječio pruživši otpor.

Damir Rovišan, dvadesetosmogodišnjak, četiri godine je radio u Britanskom veleposlanstvu, mada je policiji otprije poznat kao osoba iz kriminalnog miljea. Rovišan je u iskazu policiji priznao da je unio eksploziv u Veleposlanstvo i izazvao eksploziju.“

Eksplozija u veleposlanstvu Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Zagrebu dogodila se u ponedjeljak, oko 7:30 ujutro, i to u uredu u kojem se zaprima pošta. U trenutku eksplozije britanski veleposlanik John Ramsden nije bio u ambasadi.
XS
SM
MD
LG