Dostupni linkovi

Ponovo raspisana poternica


Supruga nekadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije i Srbije, a sada haškog optuženika Slobodana Miloševića, Mirjana Marković, koja je optužena za podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja prilikom dodele stanova iz Fonda Vlade Srbije, nije došla na suđenje, jer, kako je objasnio njen advokat Zdenko Tomanović, protiv nje nije povučeno ranije rešenje o hapšenju, već samo poternica. Prema Tomanovićevim rečima, to bi značilo da bi Mirjana Marković bila uhapšena čim bi ušla u Srbiju, iako je 1. juna na njegov predlog protiv Markovićeve povučena poternica:

“Gospođa Mirjana Marković se nikada nije obaveza da će doći na suđenje, ja kao njen advokat se nisam nikad obavezao da ću je obavestiti da dođe na suđenje, ako je i dalje na snazi rešenje o pritvoru.”

Da li ovakva odluka znači da se gospođa Marković ponovo nalazi na poternici Interpola?

“Da, to bi značilo to.”

S druge strane, portparol Okružnog suda Ivana Ramić kaže da je Sud učinio sve da se Mirjana Marković pojavi na pretresu:

“Imajući u vidu da je ona bila uredno pozvana, jer se na predhodnom pretresu branilac obavezao da će obavestiti o danu i času kada je naredni pretres zakazan, to je sud doneo naredbu da se ponovo izda poternica za okrivljenom Mirjanom Marković, a naredbu suda operacionalizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova.”

Činjenica da je ovakvom odlukom suda Mirjana Marković ponovo dospela na poternicu Interpola otvara i pitanje reakcije Generalnog inspektorata Interpola. Nekadašnji šef Interpola za Jugoslaviju Budimir Babović za naš program kaže da će ovako česte promene, a imajući u vidu da je 1. juna protiv Markovićeve povučena poternica, u samom Interpolu imati negativne refleksije.

“Formalno nema prepreke za tako nešto da se poternica raspiše pa ukine pa ponovo raspiše, ali kada sve u tako kratkom roku dešava onda se normalno u glavama u Interpolu koji te poternice raspisuju, jer i to košta, postavlja pitanje šta se tamo dešava, na čemu su oni, znaju li šta hoće.”

Istovremeno podsećamo i da je MUP Srbije Mirjanu Marković tražio zbog informativnog razgovora u vezi sa ubistvom nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića, a nakon što su tokom akcije Sablja bili otkriveni neposredni izvršioci ovog zločina, ali se Markovićeva u tom trenutku već sklonila u inostranstvo. Jedan od koministara policije u prelaznoj vladi DOS-a advokat Božo Prelević ističe i da su i u vreme njegovog mandata svi tragovi kada je reč o nalogodavcima Stambolićevog ubistva vodili ka bračnom paru Milošević-Marković, ali naglašava da je kasnije istraga u tom segmentu stala:

“Mislim da bi u jednoj poštenoj istrazi gospođa Marković morala da bude uhapšena i na bilo koji način, od poligrafskih testiranja do svih drugih načina, bi morala biti podvrgnuta sveobuhvatnoj istrazi i mislim da bi to dalo rezultate, ne samo kod tog ubistva, ja mislim i kod mnogo drugih ubistava koji su se tih godina dešavali.”

A Dragana Kuzmanović, generalni sekratar Jugoslovenske levice, stranke Mirjane Marković, ističe da ovakva odluka suda pokazuje da u Srbiji još uvek nema osnovnog prava i slobode građana. Kako Kuzmanovićeva odgovara na pitanje da li je u kontatku sa Mirjanom Marković i zbog čega se ona nije pojavila na sudu?

“Ne bi pričala o tome, jer iako se čujemo, mi pričamo isključivo o privatnim stvarima, nema veze sa političkom situacijom u zemlji. Doktor Mira Marković se nije pojavila zbog toga što najavljeno da će biti uhapšena.”

Uoči početka današnjeg pretresa nekoliko desetina pripadnika omladine Demokratske stranke organizovalo je simboličan doček za Mirjanu Marković i, kako kaže predsednik omladine Demokrata Vlada Petković, pripremili metlodrom na koji ona treba da sleti. Omladina demokrata potom je organizovala protest ispred Vlade Srbije na kojem su, po Petkovićevim rečima, postavljena i određena pitanja.

“Ko je skinuo optužnicu Mirjani Marković, ko vraća zemlju na vreme ispred 5. oktobra.”
XS
SM
MD
LG