Dostupni linkovi

NJUJORK


U sedištu UN u sredu je počelo 60. zasedanje generalne skupštine na kojoj će 180 šefova država i vlada razmatrati napredak u ispunjenju ciljeva Milenijumske deklaracije. Generalna Skupština je u sredu usvojila, po mnogima razvodnjeni, završni dokument o razvitku, globalnoj bezbednosti i ljudskim pravima, borbi protiv terorizma te reformi Svetske organizacije. Prvi govornik, generalni sekretar UN-a Kofi Annan povodom dogovorenog dokumenta je kazao. "Pozivam vas kao svetske lidere da lično i kolektivno nastavite rad na reformama, da budete strpljivi i podržite primjenu postignutog dogovora." Obraccajucci se generalnoj skupštini američki predsednik George Bush najviše je pažnje posvetio borbi protiv terorizma. najviše je pažnje posvetio borbi protiv terorizma. "Svako od nas mora raditi u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti o zamrzavanju sredstava terorista , uskrachivanja teroristima slobode kretanja strogom kontroliom granica i dokumenata kako bi se spreccili da dodju do oruzzja ukljucujuchi oruzzje za masovno unistavanje"- rekao je Buss.
Iranski predsednik Mahmoud AhmadiNejad zatrazzio je u Ujedinjenim nacijama da najmanje jedna muslimanska zemlja dobije mesto u Savetu bezbednosti, isticcucci da oko 1,2 milijardi Muslimana zzivi u 50 zemalja.
On je istakao da svetska organizacija ne treba da podrzzi ideju o preventivnim ratovima ssto bi znaccilo odbranu bezbednosti jedne zemlje nausstrb druge, aludirajucci na stav SAD. Ahmadi Nedzad
XS
SM
MD
LG