Dostupni linkovi

NEW YORK


U sjedištu UN u NY danas je počelo 60. zasjedanje generalne skupštine na kojoj će 180 šefova država i vlada razmatrati napredak u ispunjenju ciljeva Milenijumske deklaracije. Generalna je Skupština sinoć usvojila ublaženi završni dokument o razvitku, globalnoj sigurnosti i ljudskim pravima, borbi protiv terorizma te reformi Svjetske organizacije . Dogovoreni dokument od 35 stranica podržava uspostavu novog Savjeta za ljudska prava koje bi trebalo zamijeniti diskreditirano UN-ovu Komisiju za ljudska prava, ali se ne spominju pojedinosti i kriteriji za to novo tijelo.
Prvi govornik, generalni sekretar UN-a Kofi Annan povodom dogovorenog dokumenta je kazao
"Pozivam vas kao svjetske lidere da lično i kolektivno nastavite raditi na reformama, da budete strpljivi i podržite primjenu postignutog dogovora".
U svom obraćanju generalnoj skupštini američki predsjednik George Bush najviše je pažnje posvetio borbi protiv terorizma. Toj borbi pripadaju i odredi za slobodu, a sloboda podrazumijeva i borbu protiv siromaštva. Mnogo efektivnije do pomoći zemljama u razvoju, bilo bi otvaranje tržišta, kazao je američki predsjednik
"SAD su spremne eliminirati poreze, subvencije i druge barijere koje priječe slobodan prolazak roba, ukoliko su i druge zemlje spremne povući isti potez".
XS
SM
MD
LG