Dostupni linkovi

BEOGRAD


Hasski optuzzenik Sredoje Lukich dobrovoljno se predao u utorak vlastima Republike Srpske, potvrdio je agenciji Beta ministar za ljudska i manjinska prava i predsednik saveta za saradnju sa Hasskim tribunalom Rasim Ljajich.
Ljajich je rekao sda je ta predaja rezultat saradnje policija Srbije i Republike Srpske. On je istakao da che Lukich u Hag otputovati iz Republike Srpske. Lukich je zajedno sa rodjakom Milanom Lukichem i Mitrom Vasiljevichem bio pripadnik paravojne grupe koja se ccesto spominjala pod nazivima "Beli orlovi" i "Osvetnici", i koja je saradjujuchi sa srpskom lokalnom policijom i vojnim jedinicama zavela teror nad lokalnim muslimanskim stanovnistvom na podruccju Vissegrada.
Optuzznica ga tereti u sedam taccaka za zloccine protiv ccovecnosti (istrebljenje, progoni na politicckoj, rasnoj i verskoj osnovi; ubistvo; neccovecna dela), i po pet taccaka za krssenja zakona i obiccaja ratovanja (ubistvo; nasilje protiv zzivota i tela; okrutno postupanje). Sredoje Lukich rodjen je 5. aprila 1961 u Rujisstu, opsstina Vissegrad, Republika Bosna i Hercegovina. Lukichev rodjak Milan, koji je takodje optuzzeno za ratne zloccine, uhapssen je u avgustu u Argentini i cceka izruccenje Hagu. Sredoje Lukich jedan je od preostale ssestorice optuzzenih Srba za kojima Hasski tribunal joss traga.
XS
SM
MD
LG