Dostupni linkovi

Penzionerska oktobarska revolucija


Umijeće preživljavanja lekcija je koju je na ovim prostorima najbolje savladala najstarija populacija - penzioneri. S prosječnom penzijom, koja u RS-u iznosi oko 190 konvertibilnih maraka, oni plaćaju hranu, lijekove i režije. Ova činjenica dobija imaginarnu dimenziju ako se zna da je potrošačka korpa za četveročlanu porodicu prošlog mjeseca iznosila oko 430 maraka.

Godinama slušajući ista obećanja vlasti, penzioneri više ne vjeruju nikome. Osnovni problem kojim se bave je kako rasporediti 190 maraka na cijeli mjesec:

“Moja penzija je 220 maraka. Imam ženu - nema penzije, imam sina - ne radi niđe, platio nijesam dažbine društvu, ništa. I sad sam dobio poziv od suda da plaćam dažbine. Nemam čime.”

“Pa nikako. Kako ću živjeti sa 80 maraka? Kako da živim? Ne mogu nikako. Može mi biti hljeba na primjer, i mlijeka. Drugo ništa ne može biti.”

“Čudim se kako gore u Sarajevu ovaj, kako se zove, ovaj predstavnik sve hoće da bude jedinstvena milicija, jedinstvena vojska, ali neće da bude jedinstvena moja penzija i mog kolege u Sarajevu - ne da.”

Od 1. januara u BiH počinje primjena poreza na dodatu vrijednost. Prognoze ekonomista za narednu godinu, kada je u pitanju ova siromašna populacija, vrlo su pesimistične. Borislav Bijelić, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci:

“Najjednostavnije rečeno, dodatno pogoršanje ionako niskog životnog standarda, znači dodatno pogoršanje uslova života u smislu dodatnog sniženja kvaliteta življenja i onoga što je dosad dostignuto u smislu nekog minimuma.”

Penzioneri RS-a održaće 26. septembra mirne proteste u Banjoj Luci. Od Vlade RS-a oni traže isplatu penzija odmah po rješenju, povećanje doprinosa, kao i usklađevanje penzija s rastom ličnih dohodaka. Ukoliko se ovi osnovni zahtjevi ne ispune, oni najavljuju mnogo radikalnije mjere. Mirko Zlokapa, potpredsjednik Udruženja penzionera grada Banja Luka:

“Onda se mogu očekivati dugotrajni protesti, mogu se očekivati blokiranja puteva. Mi sada ove proteste isključivo baziramo na mirnom okupljanju i da prošetamo kraj zgrade Vlade, ništa da ne radimo, da ne pravimo nikakve ispade - znači, stvarno da bude što je moguće mirnije.”

Kada je u pitanju sluh vlasti, penzioneri su pesimistčni. Dušan Prica, predsjednik Penzionerskog demokratskog saveza:

“Šanse su kao i dosad - male. Bolje reći nikakve. Mi smo imali protesta puno u posljednjih sedam, osam godina, ali smo zaista malo uradili na provođenju onoga što smo tražili. A naša najveća nevolja je što mi dozvolimo da nam sruše kuću, pa onda hoćemo da je napravimo. Vlast stalno donosi neke zakone, mijenja, mijenja i mijenja, a mi to sve dozvolimo. A onda kad nam naprave takvu situaciju kakvu nam prave sa zakonima, mi onda ustajemo pa se borimo, kao da možemo nešto promijeniti.”

Penzioneri podsjećaju da su svi rokovi za ispunjavanje njihovih zahtjeva odavno prošli. Ukoliko ih Vlada RS-a ni ovaj put ne ispoštuje, borba će, uvjeravaju, biti mnogo radikalnija:

“Sad 26. mi, ako budemo živi, ići ćemo. Tražićemo svoje pravo, pa ako mognemo dobiti. Ako ne možemo milom, ima nas dvjesta hiljada, mi ćemo onda silom.”

“Dok je god ovih političara, nama će biti sve crnje i crnje. Oni su nas prodali, ženska glavo, baš kao što su pričali da nas je Karadžić prodao.”

“Mi ne možemo dalje, mi ćemo izazvati oktobarsku revoluciju i taj kapital njihov porušiti, pomlatiti. Bez revolucije nema života.”
XS
SM
MD
LG