Dostupni linkovi

Kosovsko-srbijanski ministarski sastanak


Ovog petka, kako se očekuje, u Beču će se sastati ministri lokalne uprave u vladama Kosova i Srbije, Lutfi Haziri i Zoran Lončar, kako bi razgovarali o decentralizaciji. Međunarodna administracija i Vlada Kosova su podržali Hazirija u realizaciji sastanka.

Direktor Kancelarije za informisanje UNMIK-a Hua Jiang je izjavila Radiju Slobodna Evropa da je UNMIK podsticao takve sastanke između suseda:

“Neposredni dijalog je normalno pitanje i treba da se razvija između suseda i, kao što je poznato, šef UNMIK-a je neprekidno vršio pritisak na obe strane da se sastanu.»

Jiang ističe kako Vlada sada ima više ovlašćenja da razgovara sa Beogradom, kako o agendi, tako i o mestu sastanka. Premijer podržava ministra Hazirija da razgovara sa Beogradom o svim tehničkim stvarima koje ne zadiru u pitanja statusa Kosova, ističe za naš program Avni Arifi, visoki savetnik premijera Kosova:

“Radi se o informativnoj poseti, koja se odnosi na decentralizaciju uopšte, o povratku katastarskih dokumenata kao i o potpisivanju protokola koji je u pripremi. Sve su to pitanja koja su od interesa za kosovsko društvo.“

U vezi sa decentralizacijom, predstavnici Vlade Kosova će, prema Arifiju, informisati Vladu Srbije o projektima i idejama koje pokušavaju da ostvare. U analizama i ocenama, koje se čuju na Kosovu, se ističe kako se očekuje da se sastanak u Beču održi ovog petka i da je on deo zahteva ambasadora Kaj Ejdea prema Vladi Kosova da o decentralizaciji razgovara i sa Beogradom i da se još jednom razmotri mogućnost uključivanja najveće političke grupacije Srba na Kosovu, Srpske liste za Kosovo i Metohiju, u ovaj proces.

Lider ove liste Oliver Ivanović ističe kako do sada nema informacija o održavanju takvog sastanka, ali smatra da na tom sastanku svakako treba da budu i predstavnici kosovsklih Srba:

«Nesumnjivo, nijedan sastanak koji se održava po pitanjima vezanim za Kosovo i Metohiju ne može da se održava bez kosovskih Srba, jer, na kraju krajeva, o našoj se sudbini radi i sasvim je normalno da mi imamo aktivnu ulogu u takvim razgovorima. Ja sam inače od samog početka pristalica takvog koncerpta. Nesumnjivo da Beograd ima svoje mesto u tim razgovorima, ali ja mislim da će to mesto biti izuzetno važno u najvažnijem delu tog razgovora, kada se bude razgovaralo o statusu.“

Najavljeni sastanak u Beču biće prvi sastanak na tako visokom nivou između predstavnika vlada u Prištini i Beogradu. Istovremeno, tehnički dijalog između Prištine i Beograda funkcionise u okviru četiri radne grupe, koje se, prema dosadašnjoj praksi, sastaju svaka tri meseca.
XS
SM
MD
LG