Dostupni linkovi

Nove dezinformacije o Gotovini


Početkom ljeta zadarska policija krenula je tragom prijave da u kafiću „Tiffany“ u centru grada sjedi Ante Gotovina i pije kavu. Ustanovilo se da je kavopija direktor jedne lokalne auto-škole, koji stasom i licem podsjeća na haškog bjegunca.

Potom tri mjeseca ljetne pauze, a onda je u redakciju jednog hrvatskog dnevnika stigla e-mail poruka kako grupa pripadnika hrvatske obavještajne zajednice već nekoliko tjedana čuva i skriva Gotovinu u okolici Đurđevca u Podravini. Navodno je Gotovina tamo samo u tranzitu do novog, trajnijeg skloništa. Radi se o ogromnim, gotovo praznim prostranstvima između rijeke Drave i mađarske granice, prepunim napuštenih farmi, povezanih putovima, ali kilometrima daleko od asfalta. Novinari tog dnevnika izišli su na teren, ali nisu našli nikakvog traga haškog bjegunca ili njegovog skrovišta. Koprivnička policija kazala je kako nema nikakvih spoznaja o mogućem Gotovininom skrivanju u Podravini, međutim granična policija na nedalekom graničnom prijelazu Gola kaže kako im gotovo svakodnevno stižu upozorenja o mogužem Gotovininom prelasku hrvatsko-mađarske granice.

Ima li istine u ovim pričama o Gotovininom pojavljivanju u Hrvatskoj? Nezavisni novinar Željko Peratović, koji je tužnu slavu stekao na praćenju slučaja ubijenog svjedoka gospićkog zločina Milana Levara, u izjavi za Radio Slobodna Evropa u to ne vjeruje:

„Ja mislim da su informacije o tome stvarno pod čvrstom kontrolom naših tajnih službi. Ove informacije koje se u zadnje vrijeme pojavljuju, ili su plod bujne mašte nekoga tko se želi zabavljati sa javnošću, ili su svjesno dezinformiranje hrvatskih tajnih službi, kako bi se pokazalo da su informacije od ranije o Gotovininim prebivalištima u Hrvatskoj i BiH bile netočne i plod raznih dezinformacija.“

Dakle, čini se da, ako ništa drugo, iz hrvatskih tajnih službi bar ne cure točne informacije, već se plasiraju netočne. To je na tragu ocjena iznošenih u posljednje vrijeme kako je hrvatski obavještajni sustav počeo mnogo ozbiljnije raditi svoj posao.

Hoće li se hrvatske tajne službe imati čime pohvaliti kada se koncem rujna ponovno pokrene razgovor o početku pregovora o punopravnom članstvu u Evropskoj uniji? To ne ovisi o službama, već o političkoj volji, upozorava Peratović:

„Ja mislim da oni to već imaju sada, samo što je pitanje političke volje i spremnosti da se nešto ozbiljnije poduzme u tom smjeru. Sada su poduzeti neki koraci prema navodnim Gotovininim pomagačima Hrvoju Petraču i drugima, međutim, to još neće biti dovoljno da se dođe do samog Gotovine. Mislim da je tu presudna stvarno ta politička volja, a u tom smjeru nešto kazuju i informacije da je premijer Sanader posjećivao Hercegovinu i tamo razgovarao s nekim političarima o tome da se na neki način prestane sa pomaganjem Gotovini.“

Koncem rujna Hrvatska možda dobije zeleno svjetlo za Evropsku uniju. Zamoljen da kaže svoja očekivanja, Peratović je ukazao na zanimljiv fenomen spojenih posuda kod zemalja dejtonskog trokuta:

„U ovom trenutku smo dobili malo podstreka od Carle del Ponte, Jacka Strowa i Olija Rehna, zato što još uvijek nije došlo do razrješenja situacije sa Mladićem i Karadžićem. Zato su malo pohvalnije ocjenjeni ovi napori oko Petrača. Međutim, ako se situacija promijeni, ako Srbija, odnosno Republika Srpska i međunarodne snage u Bosni i Hercegovini poduzmu odlučnije korake prema Karadžiću i Mladiću, mi ćemo opet biti izloženi kritici da ovo što je do sada napravljeno nije dovoljna i puna suradnja sa Hagom.“
XS
SM
MD
LG