Dostupni linkovi

Ponovljeno suđenje u slučaju Lora


Pred tročlanim vijećem za suđenje za ratne zločine Županijskog suda u Splitu, kojim predsjedava sutkinja Spomenka Tonković, našla su se tek četvorica od osmorice optuženih bivših vojnih policajaca koje se tereti da su počinili ratni zločin ubojstvom dvojice civilnih zarobljenika srpske nacionalnosti Gojka Bulovića i Nenada Kneževića, te mučenjem više njih.

Na sudu bili Tonči Vrkić, Davor Banić, Ante Gudić i Anđelko Botić, koji su inače u pritvoru i koji su danas izjavili da se ne osjećaju krivima. U bijegu su bivši zapovjednik zatvora Tomo Duić, te Miljenko Bajić, Josip Bikić i Emilio Bungur.

Za razliku od prvog suđenja, održanog godine 2002., u sudnici su izostali predstavnici braniteljskih udruga, tako da je bilo i izlišno upozorenje sutkinje Tonkovć da neće dopustiti nikakve izljeve raspoloženja.

"Vrijeme čini svoje, a i druga je atmosfera u državi", prokomentirao član obitelji jednog od osumnjičenih izostanak veterana koji su bili bučni na prvom suđenju.

Između pedesetak ljudi iz zadnjeg reda, suđenje je pratio i sudac Slavko Lozina, koji je 2002. oslobodio osumnjičene. Tu presudu je Vrhovni sud kasnije poništio zbog pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stana.

Osim Lozine, u sudnici su bili tek članovi obitelji optuženih, novinari, sudski vježbenici i promatrači iz nevladinih udruga. Jedna od njih, Olivera Franjičević iz Fonda za humanitarno pravo iz Beograda, nam je rekla:

¨Prvo što vidim je ta neka ozbiljnost i sa strane tužilaštva, državnog odvjetnika i sudije, a i odbrane.¨

Danas je sutkinja Spomenka Tonković sve aktere u ovom suđenju upoznala s dokumentacijom u postupku. Jedan od devetorice odvjetnika
optuženih Joško Čeh to ocjenjuje napretkom u odnosu na prethodno suđenje:

¨Bit će vrlo zanimljivih saznanja koji će proizaći iz tih papira, recimo, koji se na prošlom suđenju izrekom nisu mogli čuti. Sud je za njih znao, ali ne i šira javnost. Sada će se i taj dio moći bolje pratiti, nego što je moglo prvi put.¨

Najzanimljiviji dio u ponovljenom suđenju za ratni zločin u Lori očekuje se u drugoj polovici listopada, kad bi u Split trebalo doći 14 svjedoka iz Srbije i Crne Gore, te 12 iz Bosne i Hercegovine. Govori zamjenik županijskog državnog odvjetnika Michelle Squiccimmaro:

¨Ja sam bio u Beogradu i Trebinju, razgovarao sam sa jedno tridesetak osoba, među njima je velik dio svjedoka. Ja imam saznanja da je veći dio njih voljan doći svjedočiti. Da li će oni doći, to sada ne znam. To bi trebalo dobiti povratnu informaciju od suda. Oni su pozvani, znam da jesu.¨

S ovim suđenjem se neće zatvoriti dosje Lora. Petoricu od osmorice osumnjičenih tereti se i za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima. Michelle Squiccimmaro:

¨Rješenje o istrazi postalo je pravomoćno. Znači, postoji osnovana sumnja počinitelja tog kaznenog djela. Nakon dovršetka istrage, koju smo mi više puta požurivali jer osim ispitivanja nikada do sada ništa nije provedeno, ako se potvrdi postojanje osnovane sumnje, podigla bi se optužnica i pripajanje ovom kaznenom predmetu ukoliko. U međuvremenu, ovi kazneni predmeti ne budu dovršeni. U tom slučaju bi se vodio zaseban postupak.¨

Prema nekim nezavisnim izvorima, tijekom 1992. u Lori je pogubljeno na desetke ratnih zarobljenika.
XS
SM
MD
LG