Dostupni linkovi

U pucnjavi ranjen kosovski policajac


Jedan pripadnik Kosovske policijske službe je ranjen kada su, za sada nepoznati, napadači iz zasede pucali na vozilo u kome se on nalazio. Oružani napad se dogodio oko ponoći u blizini Strpca, potvrdila je UNMIK policija. Ranjen je Saša Durlević, sa kojim su u vozilu bila još dva policajca srpske nacionalnosti.

Portparol UNMIK policije Dimitrij Prijakin kaže da se incident dogodio na putu Uroševac – Skoplje kod sela Firaja i ističe da su za sada nepoznati napadači pucali iz zasede:

“Napad se dogodio nedaleko od spomenika pripadnicima bivše Oslobodilačke vojske Kosova u blizini sela Brod u opštini Štrpce.”

Inače, taj spomenik su pre dva dana srušili nepoznati počinioci. Prema podacima policije, ranjeni policajac je van životne opasnosti. Komesar UNMIK policije Kai Vitrup i šef Kosovske policijske službe pukovnik Sheremet Ahmeti su ocenili da se radi o veoma ozbiljnom zločinu:

“Napad koji se dogodio protekle noći je drugi incident u poslednja dva dana u oblasti Štrpca. Ne možemo tvrditi dali su ti incidenti međusobno povezani, ali ćemo pojačati sigurnosne mere kako bismo sačuvali ukupnu stabilnost Kosova”, navodi se u reakciji.

U međuvremenu, predsednik Opštine Strpce Stanko Jakovljević izjavio je za Radio Slobodna Evropa kako je situacija u citavom regionu Župe nakon najnovijeg incidenta veoma napeta:

“Narod je noćas bio na nogama, ja sam obilazio sva sela cele noći, eto nekako da smirim situaciju, da ulijem poverenje da će biti sve u redu. Ali kažem, velika je napetost na celoj mojoj teritoriji.”

Prema njegovim rečima, dodatno uznemirenje među stanovništvom opštine Štrpce izazvalo je pojavljivanje policajaca u crnim uniformama. Za sada se ne zna ko su ti ljudi, a predsednik Opštine će od nadležnih organa zatražiti reakciju povodom tog slučaja:

“Mene zabrinjava i to da su neki policajci u uniformi noćas došli tu ispred policijske stanice, ne znam po čijem naređenju. To je dodatno uznemirenje. Ko su ti ljudi? To su neki u crnim uniformama, zaista ne znam ko su ti ljudi, nisu se obratili meni kao predsedniku, tako da je prema tim ljudima jedno veliko nepoverenje. Ja kao predsednik zahtevaću objašnjenje ko su oni, zašto su tu došli i da eventulano napuste teritoriju opštine.”

Reagujući na ovu izjavu predsednika Opštine Štrpce, portparol Prijakin kaže da takvih informacija nema:

“Rekao sam sve što sam imao. Ali crne uniforme imaju i policajci.”

Nakon ubistva dvojice srpskih mladića i ranjavanja još dvojice, na teritoriji Opštine ŠStrpce povećan je broj policijskih patrola. Šef UNMIKa Soren Jesen Petersen je izjavio da je postignut napredak u istrazi povodom tog dvostrukog ubistva.
XS
SM
MD
LG