Dostupni linkovi

Ukrajina pred novim iskušenjima


Kratkoročno gledano, radikalan potez kakav je smjena Vlade, daje predsjedniku Ukrajine Viktoru Jusćenku šansu da formira kabinet saradnika, a ne rivala. Smijenjena premijerka nikada nije krila najveće političke ambicije. Dugoročno gledano, Jusćenkov razlaz sa Julijom Timošenko čija su harizma i vatreni govori demonstrantima prošle zime doprinijeli da dođe na čelo države, mogu se ispostaviti fatalnom greškom. Jan Maksimiuk, regionalni analitičar Radija Slobodna Evropa procjenjuje:

“Nakon otpuštanja Timošenkove, šanse za formiranje trajne provladine koalicije u Paralmentu su još slabije. Najviše što možemo očekivati je da nova vlada održi makroekonomsku stabilnost do proljetnih izbora 2006. i obezbjedi isporuke gasa iz Rusije po prihvatljovoj cijeni.”

Govoreći u petak veče na ukrajinskoj televiziji, Julija Timošenko je potvrdila da više ne podržava predsjednika:

“Ja i Viktor Jusćenko ići ćemo uporednim političkim stazama. To ne znači rat. Postojaće različiti timovi. Neću ići na izbore sa ljudima koji su toliko diskreditovali Ukrajinu, ne mislim pri tome na predsjednika, već na njegove najbliže saradnike.”

Timošenkova je kazala da je Jusćenko tražio od nje da pruži ruku rivalima u administraciji:

“Kako da to učinim, kada su zauzeti krađom od države?”

Julija Timošenko i Viktor Jusćenko su ikone promjena, nazvanih “Naradžastom revolucijom”, zbog boje zastava koje su nosile na hiljade Ukrajinaca odlučnih da sruše autoritarni rezim predsjednika Leonida Kučme. Reformiste su, nakon samo sedam mjeseci, sustigle optužbe o korupciji za koju su optuživali bivšu vlast. Trojica visokih funkcionera podnijeli su ostavke ove sedmice, a jedan od njih je kazao da je korupcija u zemlji gora nego u vrijeme Kučme. Igor Lasev, analitičar iz Kijeva ističe da u sadašnjem sučeljavanju Jusćenko predstavlja umjereno krilo reformista, dok Timošenkova želi radikalne promjene, ne zazirući da dirne u osinje gnijezdo velikog biznisa i visoke politike. Njene su šanse dobre, jer pristalice Revolucije nikada neće podržati popravke starog sistema:

“Njima treba vođa koji će nastaviti da djeluje u duhu Trga nezavisnosti u Kijevu, gdje su lani održane demonstracije. Taj lider danas je Julija Timošenko.”

Andrij Bićenko, ekspert u ukrajinskom Centru za ekonomske i političke studije, ne slaže se s ovim mišljenjem i tvrdi da mnogi Ukrajinci okrivljuju bivšu premijerku za neuspjeh reformi:

“Od aprila njena popularnost pada. U aprilu ju je podržavalo 47 posto Ukrajinaca, a u avgustu samo 31 posto. Izgubila je 20 posto podrške za pola godine.”

Tokom mandata Julije Timošenko cijene energije i hrane su porasle, inflacija je dostigla 15 posto, a privredni rast se sa dvocifrenog smanjio na mršavih 3,7 posto. Prosječna plata u Ukrajini je 50 dolara. Bićenko smatra da je malo vjerovatno da će bivša premijerka postati alternativa predsjedniku Jusćenku:

“Ima još dosta vremena do izbora. Ona je dobro počela, ali to neće uticati direktno na rezultate izbora.”

Period do parlamentarnih izbora u martu iduće godine biće svakako obilježen sučeljavanima bivših saveznika, optužbama i kontraoptužbama o tome ko je iznevjerio ideale “Narandžaste revolucije.” Za predsjednika Jusćenka stvar se dalje komplikuje činjenicom da u januaru stupaju na snagu propisi kojima se ograničavaju njegova ovlaštenja, u korist Parlamenta i Vlade. Ima nagađanja da bi Jusćenko mogao pokušati da blokira taj dio reformi. Sada, kada je Julija Timošenko njegov politički rival, takav plan je teže izvediv. Jan Maksimiuk, analitičar Radija Slobodna Evropa zaključuje:

“To je još jedan argument u prilog ocjeni da će ulozi na parlamentarnim izborima u Ukrajini 2006. biti veoma visoki i da će sami izbori biti politička borba bez pravila.”

U međuvremenu, Jurij Jekanurov, vršilac duznosti premijera, obećava mekši pristup biznisu od Timošenkove i popravljanje veza s Rusijom. To je signal za Vašington da preduzme sve kako bi se očuvao prozapadni i proamerički kurs Kijeva.
XS
SM
MD
LG