Dostupni linkovi

Konfuzija deset dana poslije


Na američkim televizijskim stanicama objavljuju se apeli kojima rodbina traži svoje nestale. Policija i nacionalna garda kruže New Orleasnom, te potiču stanovnike da privremeno isele dok se situacija ne dovede do razine sigurne za život. Iako je gradonačelnik Ray Nagin zatražio punu evakuaciju grada, po nekim procjenama u svojim poplavljenim kućama boravi još između 10.000 do 15.000 ljudi. Postradalima pomažu mnoge osobe iz svijeta filma i glazbe.

U Washingtonu, međutim, političari nastoje utvrditi kako se moglo dogoditi da pomoć stradalima ne stigne na vrijeme i da katastrofa poprimi razmjere kakve se naviklo gledati u zemljama trećeg, a ne razvijenog svijeta. Američka demokratska senatorica Hillary Clinton traži formiranje neovisne komisije.

"Ne vjerujem da svezana vlada može istraživati svoje postupke. To je razlog zašto tražim neovisnu istragu".

Zahtjev je stigao nakon što su istraživanja javnosti pokazala da 42 posto Amerikanaca smatra da su se Georg Bush i njegova administracija loše ili čak katastrofalno nosili sa situacijom koja je nastala na jugu SAD. Bush je od Kongresa zatražio dodatnih skoro 52 milijardi dolara za pomoć stradalima područjima što je za ranijim zahtjevom od oko deset milijardi dolara gotovo jednaka cifra kakvu Washington izdvaja za operacije u Iraku.

No, dok Republikanci predviđaju da će se ukupni troškovi obnove juga zemlje popeti na oko 100 milijardi, demokrati tvrde da je realno govoriti o cifri od gotovo 150 milijardi dolara. U međuvremenu su dvojica bivših predsjednika Georg Bush stariji Billl Clinton do sada prikupili oko 60 milijuna dolara za pomoć ljudima koji su preživjeli uragan Katrin.
XS
SM
MD
LG