Dostupni linkovi

Vlada RS traži konsultacije sa EC


Za sedmi nastavak pregovora o reformi policije, zakazan za ponedjeljak u Banjoj Luci, ostaje ponovo rješavanje ključnog pitanja: na kojim će se principima zasnivati refoma policije? Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Adnan Terzić, najavio je da bi do ponedjeljka Vlada RS-a trebala obaviti dodatne konsultacije s Evropskom komisijom. U Delegaciji Evropske komisije u BiH ne znaju, međutim, šta bi to više trebalo pojašnjavati, te navode kako o već zadatim principima nema pregovaranja, pogotovo s entitetskim vladama. Zora Stanić iz Evropske komisije:

“Ono što se očekuje od predstvanika vlsti BiH je da se postigne sveobuhvatni politički dogovor, uvažavajući principe Evropske unije, a to su da nadležnosti o pitanjima policije moraju biti isključivo na nivou države, to je depolitiziranje policije, kao i da se osigura da policijske regije budu određene na osnovu tehničkih i profesionalnih kriterija da bi pregovori o stabilizaciji i pridruživanju započeli prije kraja ove godine. Ovi principi su već mjesecima poznati vlastima BiH, oni su iznova i jasno naglašavani od strane najviših političara Evropske komisije koji donose odluke i neće se mijenjati.”

U Evropskoj komisiji okarakterisali su kao taktiku odlaganja poteze Vlade RS-a, koja ne odustaje od stava da javna sigurnost ostane u nadležnosti entiteta, a time i dio budžeta za finansiranje policijskih struktura. Terzić, pak, procjenjuje kako u Vladi RS-a trebaju vremena da ubijede Narodnu skupštinu da prihvati principe Evropske komisije:

“Jedno je šta mi mislimo i želimo, a drugo je što može proći Evropsku komisiju. Do sljedećeg ponedjeljka moramo imati jasnu poziciju: jesmo li postigli sporazum ili nismo.”

Na novinarsko pitanje kada će biti postignut dogovor, jer se bliži 15. septembar, rok iz preporuka Evropske komisije, premijer RS-a Pero Bukejlović odgovara kako se ne može očekivati, što bi neki željeli, da se u ovom momentu kaže da nema više policije RS-a:

“Mi smo već promijenili naše stavove, tvrde stavove koje smo imali na početku što se tiče jačanja policijskih struktura u BiH. A, Bože moj, ako u ovom trenutku ne možemo naći rješenje za sva pitanja, ostavimo to nekom vremenu kada će biti možda drugačiji uslovi za razgovor. Ili budemo razumni, pa kažemo: ’OK, nećemo to nikad dirati’.”

Premijer Terzić najavio je da nakon ponedjeljka više neće biti pregovora državne sa entitetskim vladama o reformi policije. U ponedjeljak će se, naglasio je, jasno i precizno izaći pred javnost i reći: ’Dogovoreno je prihvatanje tri principa Evropske komisije’, ili: ’Od dogovora za sada nema ništa’.

* * * * *

Poruka iz Brisela bosanskim Srbima je jasna: nema odstupanja od principa Evropske unije o reformi policije u BiH. A bez reformirane policije, BiH neće moći u Evropu.

Principi Evropske unije o policijskim reformama u BiH nisu predmet pregovora, poručio je bosanskim Srbima evropski šef diplomatije Havijer Solana, a poruku preneo Visoki predstavnik međunarodne zajednice, lord Pedi Ešdaun. RS može da izabere da odluči da zemlja ima budućnost i bude deo Evrope ili opciju koja će imati veoma opasne posledice, rekao je Ešdaun:

“Može da izabere da postane mala enklava opstrukcionizma i jedina evropska zemlja, osim Belorusije, koja nema evropsku budućnost. Jednostavnije, može da izabere da postane crna rupa unutar crne rupe na Balkanu.”

Visoki predstavnik međunarodne zajednice je još istakao da se radi o poslednjim reformama koje se zahtevaju od strane Brisela, kako bi BiH započela dugo očekivani proces pregovora o stabilizaciji i pridruživanju. Ovim zahtevom se ni u kakvom slučaju ne ugrožava pozicija RS-a, kaže Ešdaun i dodaje:

“Oni koji plaše građane i kažu da se radi o razaranju RS-a jednostavno lažu. Oni koji kažu da se radi o prikrivenom planu za ukidanje ovlašćenja RS-a također lažu.”

Kako Ešdaun, tako i zvaničnici u Brislu očekuju rezultate sastanka u ponedeljak. Međutim, danas je ponovo poručeno da BiH neće ići napred dok se ne usaglase policijske reforme. Banja Luka se podseća da će prijatelji iz Beograda ubrzo početi sa pregovorima o stabilizaciji i pridruživanju i ako RS želi da im se pridruži na tom putu, onda mora prihvatiti policijske reforme na način koji traži Evropska unija.
XS
SM
MD
LG