Dostupni linkovi

Smjena Vlade zbog mita i korupcije


Borba protiv korupcije bilo je jedno od glavnih obećanja koje je Ukrajincima tijekom smjene vlasti davao današnji predsjednik Viktor Yushchenko. Na sam dan ponovljenih predsjedničkih izbora, 27. prosinca prošle godine, obećao je promjene:

"Danas okrećemo novu stranicu. Iza nas ostavljamo laži, cenzuru i nasilje. Ljudi koji su zemlju doveli na rub ponora u ovom trenutku odlaze u povijest. I to je veliko postignuće za nas. Počinje novo razdoblje, nove snažne demokracije."

No, nova stranica se teško okretala. U proteklih devet mjeseci Vladi, na čijem je čelu bila Julija Timoschenko, nije se uspjelo uhvatiti u koštac s korupcijom. Rastao je broj optužbi za korupciju najviših vladinih dužnosnika. Vođa "narančaste revolucije" je zato pred Parlamentom danas kazao:

"Svakim danom suočen sam sa sve više sukoba unutar institucija vlasti, slijedile su pozadinske intrige, a sve je to ugrožavalo temelje državne politike".

Yushchenko-va odluka uslijedila je nakon što je zamjenik premijera zadužen za društvene djelatnosti podnio ostavku, a potom su pale ostavke šefa tajnih službi i tajnika vijeća za nacionalnu sigurnost. Mito i korupcija koji su potresale Vladu prijetila je cijeloj zemlji, usporavala je ekonomske reforme, povećavala inflaciju. Koalicijska Vlada je bila uzdrmana, ali to je ugrožavalo i poziciju samog šefa države.

Umjesto karizmatične Julije, koja je cijelo vrijeme narančaste revolucije bila uz vođu, Yushchenko je za vršioca dužnosti premijera postavio svog bliskog suradnika Jurija Jekanurova, guvenera industrije regije Dnejpropetrovsk na istoku zemlje. Dok je Yushchenko 2000. godine bio premijer, Jekanurov mu je bio zamjenik. Analitičari ističu kako predsjednik nije imao drugog izbora. Igor Losev profesor na kijevskom Sveučilištu ističe:

"Očito je da je Vlada formirana nakon narančaste revolucije bila skup predstavnika različitih političkih struja i nejedinstvena. Predsjednik u Vladi mora imati ljude kojima vjeruje i koji su mu bliski".

"Transparency international" ocjenjuje Ukrajinu kao vrlo korumpiranu zemlju. Zanimljivo je da je, podnoseći ostavku, ministar za društvene djelatnosti Mikola Tomanenko kazao kako ne želi snositi kolektivnu krivicu zbog onih u Vladi koji su stvorili "civiliziranu" korupciju u Ukrajini.
Pojedini analitičari u zemlji smatraju da smjena Vlade neće naškoditi Yushchenko-vom imidžu, drugi ističu da se ovaj potez treba sagledati u svijetlu parlamentarnih izbora koji su planirani za treći mjesec iduće godine, te da su "as u rukavu" za buduću podršku javnosti. I sam Yushchenko, prozapadno orijentirani liberalni političar, se u posljednje vrijeme našao na udaru kritika javnosti nakon što su novinari otkrili luksuzni život predsjednikovog sina.
XS
SM
MD
LG