Dostupni linkovi

Eide ocenjuje da ima progresa


“Za razliku od moje prethodne posete Kosovu, danas sam veći optimista”, izjavio je u Prištini specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za ocenu ostvarivanja standarda, Kai Eide.

Eide je nakon razgovora sa premijerom Bajramom Kosumijem izjavio kako na Kosovu ima napretka u mnogim oblastima, ali da još ostaje da se uradi:

“Ne mogu da kažem dali sam 60 ili 70 odsto optimista, ali bilo je progresa. Mi pokušavamo da ocenimo politički proces i zato nam je potrebno vreme.”

Norveški ambasador je rekao kako će njegov izveštaj dati realističnu sliku o Kosovu, što, kako kaže, uključuje dobre i manje dobre stvari. Eide je rekao kako ne želi da prejudicira konačni rezultat izveštaja o stepenu ispunjenosti standarda:

“Odluku o tome da li je Kosovo postiglo dovoljan napredak, kako bi mogli početi razgovori o statusu, doneće generalni sekretar Kofi Anan.”

Eide je ocenio da su institucije Kosova funkcionalne, a da su opštinske administracije pokazale angažovanje u procesu ispunjenja standarda.

Premijer Kosova Bajram Kosumi je izrazio nadu da će izveštaj Eidea biti pozitivan:

“Poslednjih godina na Kosovu se situacija poboljšava, ima i problema, ali to nije prepreka za napredak. “Smatram da će izveštaj ambasadora biti u kontinuitetu svih procesa koji su se desili na Kosovu. Ukoliko se mi složimo da je bilo napretka do sada, a s tim su se složili Savet bezbednosti i Kontakt grupa, onda će izveštaj ambasadora pokrenuti stvari napred.”

Prema rečima kosovskog premijera, standardi ne služe samo da se zatvori proces definisanja konačnog statusa, već će oni koristiti Kosovu na putu ka evropskim integracijama.

Iz Prištine Kai Eide odlazi u Beograd gde će razgovarati sa srpskim vlastima. Nakon toga nastavlja razgovore sa zvaničnicima Evroske unije i Kontakt grupe, a zatim i sa generalnim sekretarom UN Kofijem Ananom.
XS
SM
MD
LG