Dostupni linkovi

Nastava odgođena zbog štrajka roditelja


Razlog zašto roditelji bošnjačke nacionalnosti u Janji ne dozvoljavaju svojoj djeci da krenu na nastavu je u činjenici da uprava škole, lokalne vlasti i Ministarstvo prosvjete, uz podršku terenske kancelarije OSCE-a u Bijeljini ne poštuju odredbe Zakona o osnovnom obrazovanju koji omogućava učenicima povratnicima da prate nastavu iz nacionalne grupe predmeta.

Oko 600 učenika ne mogu izučavati bosanski jezik, geografiju i istoriju naroda kojem pripadaju, mada su brojniji od učenika srpske nacionalnosti. Nastava se u ovoj školi izvodi po nastavnim programima RS-a, a školske prostorije su okićene samo simbolima srpskog naroda i pravoslavne vjere. Od ukupno 75 nastavnika i učitelja, u školi radi samo 4 Bošnjaka. Ovo je treća školska godina koja počinje, a da se ne ispunjvaju zakonske odredbe, mada vlasti uvijek obećavaju da će se to početi primjenjivati od naredne školske godine.

Roditelji su u dva navrata tražili intervenciju i ministra prosvjete, ali ni on nije podržao njihove zahtjeve, što potvrđuje i Samir Baćevac, vjeroučitelj islamske vjeronauke:

“Ministar koji je u dva navrata napomenuo, u svom dopisu nam je odgovorio na zahtjev roditelja, da se roditelji nemaju prava miješati u rad škole. Ali ja smatram da ko ima pravo ako ne roditelji da se brinu za svoju djecu.”

Nezadovoljni roditelji su formirali štrajkački odbor koji se sastao sa predstavnicima vlasti i Ministarstva prosvjete i predao im svoje zahtjeve. Osim nacionalne grupe predmeta, traži se zapošljavanje nastavnika Bošnjaka, uklanjanje jednonacionalnih simbola iz škole, postavljanje simbola države BiH, smjena direktora škole i izbor novog školskog savjeta roditelja. Štrajkački odbor traži da se ispune svi njihovi zahtjevi do petka, a do ispunjenja učenici bošnjačke nacionalnosti neće krenuti na nastavu.
XS
SM
MD
LG