Dostupni linkovi

Rugova objavio da je teško bolestan


“Lekari su pronašli da bolujem od lokalizovanog raka pluća, te su mi odredili intenzivnu terapiju. Lekari su takođe utvrdili da se sada moje zdrastveno stanje poboljšava i optimisti su oko mog lečenja», rekao je predsednik Rugova.

Izrazio je veliku zahvalnost vladi Sjedinjenih država za angažovanje i pažnju prema njegovom zdrastvenom stanju:

«Ubeđen sam da uz pomoć Boga prevazići i ovu bitku i da ćemo nastaviti da radimo zajedno, još snažnije za što brže priznavanje nezavisnosti Kosova od naših američkih i evropskih prijatelja“, rekao je predsednik Kosova, ističući da, kao i uvek, očekuje podršku naroda Kosova.

U Prištini je informacija o zdrastvenom stanju predsednika Rugove naišla na nepodeljene izraze tuge i zabrinutosti.

Šef međunarodne adminstracije na Kosovu Soren Jessen Petersen je posebnim saopštenjem izrazio svoju tugu u vezi sa zdrastvenim stanjem predsednika Kosova Ibrahim Rugove i izrazio nadu za njegov brzi oporavak. On je istakao kako je ubeđen da će predsednik Rugova nastaviti da iskazuje veliku volju da se suoči sa ovakvim teškim situacijama, sa kojima se susretao i u prošlosti i da «može da računa na našu podršku da prevaziđe ovo vreme izazova“.

Jesen Petersen je pozvao građane Kosova da ostanu zajedno, da budu solidarni i dostojanstveni sa svojim predsednikom, da bi nastavili napore da idu napred u ostvarivanju ciljeva svih, i posebno predsednika, za stvaranje mirnog demokratskog i multietničkog društva.

Žalost u vezi sa zdrastvenim stanjem predsednika Rugove je izrazio i specijalni emisar generalnog sekretara za procenu ostvarivanja standarda i opšte situacije na Kosovu, ambasador Kai Eide:

“Visoko cenim njegov otvoreni govor i iskreno želim brzo ozdravljenje i sa nestrpljenjem očekujem da ponovo razgovaramo.

U ime Vlade Kosova, premijer Bajram Kosumi je izrazio zabrinutost vešću o bolesti predsednika Rugove, ističući kako je on igrao i igra značajnu ulogu u događajima na Kosovu i težnjama naroda Kosova za slobodu, demokraciju i nezavisnost.

Verujemo, kaže se u saopštenju Vlade, da će predsednik Rugova i ovaj izazov, kao i mnoge druge, uspešno prevazići i da će se vratiti svim funkcijama predsednika, na dobrobiti naroda Kosova.

„Sa tugom sam saznao o ozbiljnoj bolesti predsednika Rugove i želim da naglasim smelost koju je izrazio kada je o tome javno govorio“, izjavio je šef Anmeričke kancelarije u Prištini Filip Golberg, ističući ponos što su SAD bile u stanju da pomognu predsedniku, koji je bio prijatelj Sjedinjenih Država mnogo godina, u njegovoj bici protiv ove bolesti. Ova bitka neće biti laka i u ime vlade SAD ja mu želim najbolje, kaže se u poruci šefa Američke kancelarije.

Posle sastanka sa ambasadorom Eideom, žaljenje zbog zdrastvenog stanja i želje za oporavak predsednika Rugove je izrekao i predsednik političke partije “Ora” Veton Surroi. Istovremeno, Predsedništvo Demokratskog saveza Kosova, čiji je predsednik Rugova bio do marta ove godine, kada je zbog nespojivosti funkcija podneo ostavku, je izrazilo ubeđenje da će i ovoga puta predsednik Rugova energijom velikog i neumornog lidera i ovaj izazvov, kao i mnoge druge, uspešno prevazići i voditi Kosovo prema formalnom priznavanju nezavisnosti Kosova.

Iz kabineta predsednika Kosova sredinom avgusta je saopšteno da je predsednik podvrgnut lekarskim pregledima u Prištini i američkom vojnom kampu Bonstill kod Uroševca, zbog kako je tada saopšteno, jake prehlade. Na savet svojih lekara, predsednik Rugova je 27. avgusta otputovao na preglede i lečenje u američku vojnu bazu Lanstuhl u Nemačkoj. Nakon povratka predsednika Rugove, iz njegovog kabineta je saopšteno da će predsednik nastaviti da obavlja svoju funkciju iz rezidencije u naselju Veljanija u Prištini.
XS
SM
MD
LG