Dostupni linkovi

Krivična prijava umesto ostavke


Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić izjavio je da neće podneti ostavku, sve dok se ne razjasne optužbe koje je protiv njega izneo ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić o kupovini vojne opreme:

“U ovom trenutku ja nemam moralno pravo pod ovim zlonamernim, krajanje podlim, napadima ministra Dinkića da se povučem, jer to bi značilo da prihvatam njegove optužbe s jedne strane. S druge strane, ja bih izdao pripadnike Ministarstva, Vojske Srbije i Crne Gore, jer bi i oni mislili da je njihov ministar bio takav kakvog pokušava da ga predstavi ministar Dinkić. I ministar Dinkić bi nastavio da udara po vojsci, da je rastura do kraja, jer mu je to krajnji cilj i ja to znam.”

G17 Plus je ranije najavio da će u Skupštini Državne zajednice ranije pokrenuti inicijativu za smenu ministra odbrane Prvoslava Davinića. Ta stranka u Parlamentu ima 12 poslanika, a funkcioner stranke Čedomir Antić u izjavi za naš program kaže da je Izvršni odbor razrešio Davinića sa svih stranačkih funkcija:

“Sramotno je ono što grupa oko gospodina Davinića radi. To povrđuje da Državna zajednica ne može biti ni demokratska država, niti da može biti u interesu Republike Srbije. Gospodin Davinić je očigledno izgubio kontakt sa realnošću. Prvo, ti dokumenti o kojima je reč nisu vojna tajna ni službeno ni na bilo koji drugi način. Mi u ovom trenutku imamo ozbiljan problem. Pokazuje se da jedan korumpirani ministar ne želi da odstupi, a da Srbija u ovom trenutku još uvek ne može da ga zameni.”

Nakon što je ministar Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić objavio da neće podneti ostavku na tu funkciju, jedini način da on ode sa te funkcije je njegova smena u Parlamentu Državne zajednice. Predsednik Parlamenta Zoran Šami kaže da takav zahtev još nije stigao u Skupštinu:

“U Skupštinu nije stigao zahtev za glasanje o nepoverenju o bilo kome, pa i o gospodinu Daviniću, zasad. Dakle, kad najmanje deset poslanika podnese zahtev da se glasa o nepoverenju nekom ministru, ja sam obavezan u roku između pet i 15 dana da zakažem sednicu Skupštine.”

Ministarstvo odbrane je objavilo da je u postupku podnošenja krivične prijave za iznošenje detalje o nabavkama za potrebe vojske koje predstavljaju vojnu tajnu. Nekadašnji sudija Vojnog suda, advokat Jovan Buturović, komentariše najavu da bi, zbog objavljivanja inoformacija o vojnim nabavkama, ministar finansija mogao biti gonjen zbog odavanja vojne tajne, kako je to u zahtevu za pokretanje krivične odgovornosti naznačilo Ministarstvo odbrane:

“To je pitanje celishodnosti, na čemu Davinić insistira, to ne podleže krivičnoj odgovornosti nego samo da su ti podaci označeni formalnom odlukom nadležnog organa za vojnu tajnu. Dakle, za podatke koji predstavljaju vojnu tajnu i da li bi njihovo otkrivanje imalo ili moglo imati teže štetne posledice za vojsku, odnosno za odbranu zemlje. Ne znam šta znači podatak da je toliko prsluka, toliko šlemova i ne znam koje druge opreme za period od pet godina, ne znam da li bi to moglo imati neke štetne posledice po vojsku. To je sad stvar ocene tužioca.”

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da se mora utvrditi puna odgovornost Ministarstva odbrane i ispitati i najmanja pojedinost oko sklapanja ugovora u visini oko 300 miliona evra. Vlada Srbije zatražila je od Saveta ministara Srbije i Crne Gore da povuče odluku kojom je Ministarstvu odbrane odobreno da sa zrenjaninskom kompanijom “Mile Dragić” potpiše ugovor o nabavci opreme za 296 miliona evra.

Nabavke Vojske Srbije i Crne Gore, pre stupanje na dužnost ministra odbrane Prvoslava Davinića, rađene su prema Zakonu o javnim nabavkama, kazao je direktor Uprave za javne nabavke Srbije Predrag Jovanović. Sve narudžbe vojske, koje se nisu odnosile na neke poverljive podatke kao što je kupovina oružja ili neke druge specijalne opreme, pre dolaska Davinića ugovarane su u skladu sa propisima o javnim nabavkama, rekao je Jovanović. U Vojsci Srbije i Crne Gore kažu da svoje obaveze izvršavaju u skladu sa zakonskim propisima. Načelnik Uprave za javne nabavke pukovnika Mile Bogdanović:

“Kada se radi o ova dva predmetna ugovora i ovim sredstvima, želim da vam kažem da se radi o sredstvima naoružanja i vojne opreme isključivo, da nisu u pitanju komercijalna sredstva iz razloga što je po štampi prethodnih dana bilo govora što nije raspisan tender i ostalo. Po pitanju sredstava naoružanja i vojne opreme, po Uredbi koju je doneo Savet ministara, tender se ne raspisuje već se vrši nabavka po standardima propisanim verifikovanim proizvođačima i sredstvima koja su uvedena u naoružanje i vojnu opremu.”

U kabinetu predsednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića nismo mogli dobiti odgovor na pitanje kada će se oglasiti sam Marović, jer je i on prozvan kao potpisnik odluke o nabavci vojne opreme. Prema nezvaničnim podacima, vrednost godišnjih nabavki Vojske Srbije i Crne Gore je oko milijardu evra.
XS
SM
MD
LG