Dostupni linkovi

Poziv Paškašu je bio greška


On misli da su konfuzije i reakcije, koje je prisustvo srpskog generala izazvalo u Prištini, posledica držanja u magli međunarodnog stava o budućnosti Kosova. Tako da je prisustvo generala Paškaša izazvalo pogrešne reakcije - da time KFOR priprema da vrati srpsko-crnogorsku vojsku na Kosovo, ocenjuje Anderson:

«Uznemiravajuće je da možda ovo nije znak da KFOR priprema put da se Srbija vrati, u što ja ne verujem, iako takvo mišljenje dominira na Kosovu. Mislim da je KFOR učinio jedan politički neumesan korak.»

Međutim, za povećanu konfuziju u političkim centrima u Prištini u vezi sa ovim ponašanjem KFOR-a Anderson okrivljuje, kako Kontakt grupu, takođe i političke partije koje se pokazuju nesposobnima da izrade jednu političku platformu i politčku agendu o budućnosti Kosova.

«Za žaljenje je da Kontakt grupa ne čini javnim svoju opciju o uslovnoj nezavisnosti za Kosovo, koju još uvek drži u pozadini, što utiče kod većine Albanaca da svoje zaključke izvlače iz simboličkih dela međunarodne zajednice o tome kakvo se rešenje nudi za status Kosova.“

Anderson ne amnestira od odgovornosti ni politički spektar u Prištini:

«Reakcije albanskih lidera su posledica neuspeha ovog lideršipa da izađe sa svojom političkom agendom i platformom o konačnom statusu.»

Anderson takođe kritikuje jedan deo političkog sprektra na Kosovu, koji je pokušao da iskoristi prisustvo šefa srpsko-crnogorske vojske na ceremoniji promene komande KFOR-a za politčke poene, kritikujući one koji su učestvovali na toj ceremoniji. Cela ova konfuzija, prema njemu, dokazuje da Priština nema jasnu agendu o budućnosti Kosova, dok međunarodna zajednica i dalje deluje iz pozadine, što utiče na povećanje frustacije.
Jučerašnjim ponašanjem KFOR je pokazao da nije dobro procenio odnose Prištine, kada je u pitanju Srbija i Crna Gora i nesigurnost koju na Kosovo donosi prisustvo beogradskih zvaničnika, zaključuje Anderson.

I posle jučerašnjih oštrih reagovanja svih relevantnih faktora na Kosovu na prisustvo generala Paškaša na ceremoniji u sedištu KFOR-a, i danas je bilo reakcija. Predsednik Skupštine Kosova, Nexhat Daci je, govoreći o tome posle sastanka sa novim komandantom KFOR-a, italijanskim generalom Guiseppe Valottom, izjavio kako jedan tako nepoželjan događaj na ceremoniji promene komande KFOR-a, kakav je bio učešće generala Paškaša, ne treba da utiče da komandant KFOR-a ne dobije podršku i dobrodošljicu na Kosovu. On je istakao kako jučerašnji događaj ne treba da utiče na smanjenje vrednosti i rada generala de Kermabona.

Na jučerašnji događaj se osvrnuo i zamenik premijera Adem Saljihaj, koji je, posle sastanka sa šefom UNMIK-a Sorenom Jesenom Petersenom, rekao da je prisustvo srpskog generala na toj ceremoniji provokacija i vređanje osećanja građana Kosova.
XS
SM
MD
LG