Dostupni linkovi

Hrvatska i SiCG ponovo pod kritikama


Suprotno ocjenama haške tužiteljice Carle del Ponte, hrvatski premijer Ivo Sanader tvrdi da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim tribunalom, te da će to i dokumentirati, a što se tiče odbjeglog generala Gotovine, još jedanput je ponovio:

''Rekao sam vrlo jasno da sve informacije koje mi imamo ne vode k zaključku da je Gotovina u Hrvatskoj.''

Vođa oporbe Ivica Račan kaže kako je evidentno da haška tužiteljica neće biti zadovoljna ponašanjem Hrvatske, sve dok se, ovako ili onako, ne riješi problem generala Gotovine:

''Vjerujem da ćemo jednu cjelovitu i odmjerenu ocjenu o suradnji Hrvatske sa Europskom unijom dobiti od ljudi iz ske komisije i treba na to pričekati.''

Predsjednik desne, Hrvatske stranke prava, Anto Đapić:

''To govori da nije Ante Gotovina razlog nepočetka pregovora. Razlozi su puno dublji i širi i o njima možemo špekulirati, ali je zasigurno da je svakome jasno da Hrvatska mora promijeniti svoje odnose prema Europskoj uniji.''

Potpredsjednik Istarskog demokratskog sabora Damir Kajin - hapšenje Hrvoja Petrača vrlo je indikativno:

''Želim vjerovati da se preko njega može složiti mozaik finansiranja Gotovine, ali Gotovinu će Hrvatska uhvatiti kada to odluči Amerika i Velika Britanija, kao što prije toga nije mogla uhvatiti Petrača. Vjerujem da to zna i Carla del Ponte neusporedivo bolje nego ja, jer je i ona na neki način instrument Vašingtona i Londona.''

Vanjskopolitički anlitičar i profesor na Fakultetu političkih znanosti Damir Grubiša vjeruje da još ima nade za pozitivnu odluku:

''Mislim da to još uvijek nije definitivni sud Carle del Ponte, da je takav samo zbog propagandnih razloga, jer ona želi zaoštriti situaciju pred javnim mijenjem da ne bi došlo do preranog zatvaranja Haškog suda. U okviru ovih najnovijih činjenica i hapšenja Petrača, mislim da će cijelokupno njeno izviješće biti daleko pozitivnije nego njen sadašnji istup.''

*****

Izjava Karle del Ponte da Evropska unija ne bi trebalo da počne razgovore sa Srbijom i Crnom Gorom dok je Ratko Mladić na slobodi u Beogradu je doživljena kao ozbiljna pretnja nastojanjima državne zajednice za približavanje EU. I mada iz vlasti podsećaju da je Beograd u poslednjih godinu dana učinio ogroman iskorak u saradnji s Haškim sudom, analitičari i neki političari upozaravaju da Mladić ostaje problem koji sve pozitivno što je učinjeno može dovesti u pitanje.

Ocene Karle del Ponte ne mogu dovesti u pitanje početak pregovora Beograda i Brisela, međutim, zahtevi Haškog suda ostaju pitanje zbog kog u svakom trenutku mogu biti prekinuti. To je u izjavi za naš program ocenila direktor Kancelarije za pridruživanje Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji Milica Delević-Đilas:

“Naši pregovori o pridruživanju sa Evropskom unijom nisu još počeli i nedavno smo čuli izjavu ambasadora Ljoverasa, šefa delegacije Evropske komisije u Beogaradu da bi oni možda i mogli da počnu 5. oktobra, što znači da pregovori ne mogu sada da budu obustavljeni zbog izjave Karle del Ponte, ali može da utiče na njihovo odlaganje. Komisija je izradila platformu za pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom. Tu platformu treba da odbori Savet ministara Evropske unije i svakako da će na ministre koji se nalaze u Savetu uticati izjava Karla del Ponte. Meni se čini da ona u ovom trenutku nije ni neočekivana. U nedavnom intervju ambasador Dejvid Gaven, u svojstvu ambasadora zemlje presedavajuće Evropskom unijom je nešto slično rekao, ali isto tako meni se čini u ovom trenutku pregovori neće biti odloženi zbog toga. Ali ukoliko se problem u saradnji sa Haškim tribunalom nastavi oni čak i da počnu mogu biti prekinuti, kako stoji u Studiji o izvodljivosti.”

Beograd je dokazao spremnost da sarađuje sa Haškim sudom, ponovio je povodom izjave Karle del Ponte funkcioner Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunica i predsednik Skupštine Srbije i Crne Gore Zoran Šami:

”Ja mislim da je naša zemlja pokazala u poslednjih godinu dana visok stepen saradnje i da ne kažem i ostvarila visok stepen saradnje sa Haškim tribunalom i kao što znate, svi oni koji su optuženi pred Haškim tribunalom, a dostupni su našim organima vlasti, već se nalaze u Hagu.”

U Demokratskoj stranci srpskog predsednika Borisa Tadića uvereni su da je premijer Koštunica nakon prvih pozitivnih iskoraka ka Hagu učinio više koraka unatrag. Portparol Demokrata, Đorđe Todorović:

“Očigledno je da Vlada Srbije se vratila u svoj stari tempo rada, po kome je saradnja sa Haškim tribunalom poslednja rupa na svirali. Očigledno da je trebalo da se dođe do Studije o izvodljivosti da su malo se angažovali, poslali nekoliko generala a onda se stalo sa svim ovim aktivnostima. Naravno da ćemo i dalje biti ucenjivani, naravno da će možda pregovori o asocijaciji i stabilizaciji početi, ali je pitanje kakav će biti njihov ishod dok se Mladić i dok se Karadžić ne nađu pred Tribunalom u Hagu.”

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić, kako prenose neki beogradski listovi, takođe je izjavio da Ratko Mladić ostaje sredstvo pritiska kojim mogu biti prekinuti pregovori sa Evropskom unijom, te je podvukao da će bez njegovog odlaska u Hag sporazum o stabilizaciji i pridruživanju biti teško zaključen.
XS
SM
MD
LG