Dostupni linkovi

ATINA / ZAGREB


Uhapšen je u Grčkoj hrvatski novobogataš Hrvoje Petrač za koga su hrvatske vlasti još ranije ustvrdile da je jedan od glavnih finansijera skrivanja haškog optuženika Ante Gotovine.
Petrač, koji važi za osobu sa dobrim vezama u podzemlju svih država regije, uhapšen je u sredu rano ujutro nakon što se u grčkoj luci Igumenici na Jonskom moru ukrcao na trajekt za Ankonu. Saopšteno je da su zajedno sa njim uhapšena još dva državljanina Hrvatske, ali njihov identitet nije objavljen.
Hrvatski državni mediji su javili da je Petrač uhapšen sinhronizovanom akcijom Interpola i obaveštajnih službi nekoliko evropskih država.
Petrača hrvatsko pravosuđe tereti među ostalim kao inicijatora prošlogodišnje otmice sina Vladimira Zagorca – generala Hrvatske vojske koji je godinama bio na čelu državne kompanije "RH Alan" – jedinog preduzeća ovlašćenog za trgovinu oružjem i vojnom opremom. Generalov sin je oslobođen nakon što je plaćena otkupnina od 750.000 €.
Pre tri dana je u Zagrebu uhapšen Ivan Mateković zvani Ico za koga je takođe navedeno da je organizovao otmicu Zagorčevog sina.
Mateković je, prema navodima nekih medija, bio u Srbiji 12. marta 2003, na dan ubistva predsednika Vlade Zorana Đinđića.
XS
SM
MD
LG