Dostupni linkovi

Koristite mobitele bez straha od raka


Samo naprijed, podignite slušalicu svog mobilnog telefona i pričajte koliko god hoćete! Prema britanskim istraživačima, neće biti ugroženo vaše zdravlje, možda samo džep, zavisi od providera.

Najduže istraživanje provedeno u nekoliko veropskih zemalja dokazuje da ne postoji veza između mobilnih tefona i tumora mozga. Istraživanje rađeno u Britanskom Instutut za rak bavilo se uzročnom vezom između korištenja ove već neophodne spravice u cijelom svijetu i povećanja rizika od dobijanja akustične neurome, jedne vrste tumora koji raste na nervu koji povezuje srednje uho i mozak. Poznato je, naprimjer, da pojačano zračenje X zracima može biti uzročnik ove vrste karcinoma, pa su naučnici istraživali da li niska radijacija mobilnog telefona ima isti efekat. Anthony Swerdlow, šef istraživačkog tima kaže:

"S obzirom da se mobilni telefon drži vrlo blizu mjesta gdje se inače stvara tumor, ispitivali smo da li je količina radijacije štetna."

Naučnici su detaljno razgovorali sa 678 korisnika telefona kod kojih je već dijagnosticiran akustični neurom, te sa 3.500 Britanaca, Finaca, Šveđana i Norvežana koji nisu imali simptome bolesti. Ove su zemlje izabrane zbog visokog procenta dugogodišnjih korisnika mobilnih telefona. Swerdlow kaže:

"Kod korisnika koji imaju telefon deset godina ili manje, nije utvrđena nikakva veza s tumorom. Imamo, nažalost, vrlo malo podataka o tome kakav je rizik upotrebe telefona više od deset godina."

Ispitivani su ljudi koji povremeno ili više sati dnevno koriste telefon, poređeni su rezultati kod mladih i starih, kao i efekti analognih i digitalnih telefona:

"Nismo pronašli nikakve nus pojave ni kod jedne vrste telefona. Tehnologija napreduje i generalno se svakodnevno smanjuje količina radijacije, ali ni analogni telefoni ne uzrokuju dobijanje karcinoma. "

S obzirom da su mobilni telefoni relativno nova tehnika, niko zapravo ne zna kakav je efekat njihove upotrebe na duži period, 20,30 i više godina. Naučnici preporučuju roditeljima da za svaki slučaj svojoj djeci ograniče upotrebu mobilnih telefona.
XS
SM
MD
LG