Dostupni linkovi

KFOR se transformiše u Task Force


Reorganizacija međunarodnih mirovnih snaga, koja će se desiti u narednih 12 meseci, ima za cilj efikasnije delovanje vojnika KFOR-a na terenu. Portparol mirovnih snaga, pukovnik Šarl de Kersabiek, kaže da je takvu odluku doneo Savet NATO-a:

“KFOR će delovati u okviru strukture koja će biti zasnovana na snagama za delovanje Task Force, umesto multinacionalnih brigade.”

De Kersabiek je dodao da će se tim povodom formirati komandni štab na zapadu Kosova, koji će kontrolisati taj region. Inače, trenutno KFOR deluje u okviru strukture koja obuhvatačcetiri Multinacionalne brigade: Istok, Jugozapad, Sever i Centar.

Pukovnik de Kersabiek kaže kako će reorganizacija unaprediti efikasnost KFOR-a na terenu i omogućiti saradnju sa stanovnicima:

“Neće doći do smanjenja trupa KFOR-a, dok će rezervne snage biti spremne da u slučaju potrebe stignu kao pojačanje.”

Portparol mirovnih snaga ističe kako Severnoatlanstski savez ostaje privržen očuvanju stabilnog i mirnog okruženja na Kosovu.

Komentarišući opštu situaciju na Kosovu nakon ubistva dvojice srpskih mladića, predstavnik KFOR-a je rekao da je stanje stabilno, te da KFOR nije povećao broj patrola.
XS
SM
MD
LG