Dostupni linkovi

Napad na kuću lidera vojvođanskih Mađara


Bomba je napravila krater na travnjaku ispred kuće porodice Čorba i ostavila oštećenja na fasadama obe kuće. Na kući Jožefa Kase, u delu gde se nalazi poslovni prostor firme “Elzet Serte” iz Segedina, stradala su i stakla na jednom od prozora. Lider Saveza vojvođanskih Mađara nije želeo da daje izjave, dok ne dobije potpune informacije o incidentu, ali kako navode njegovi prvi susedi, eksplozija je bila prilično jaka i probudila stanovnike nekoliko okolnih kuća.

“Otprilike četiri sata je bilo, to je tako grunula da su se stakla tresla.”

Izašli ste napolje?

“Nisam stigla, bojala sam se. Naša ulica je prometana pa sam se uplašila, sama sam u kući. Strašno sam protiv tog, zbilja, treba ljudski da se ponašemo. Koliko ovde ima nacija stvarno treba da smo normalni ljudi, trezvene glave da razmišljamo, a ne ovako.”

Tokom popodneva Suboticu je posetio ministar policije Dragan Jočić, koji je nakon razgovora sa Jožefom Kasom ocenio da je ovo događaj kojim se želi da se destabilizuju odnosi i unose strah u međunacionalne manjine u Vojvodini.

“Bacanje bombe na kuću i poslovni prostor lidera Saveza vojvođanskih Mađara, gospodina Kase, zaslužuje najoštriju osudu pogotovu u momentu kada Vlada Republike Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzima sve mere da stabilizuje međunacionalne odnose u Vojvodini. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova preduzeće sve mere da bi se identifikovao i priveo pravdi počinilac ovog nedela koje ide za tim da destabilizuje odnose i unese starah među nacionalne manjine u Vojvodini. Znači utvrdićemo ko je uradio ovo i vratiti mir i spokojstvo. Očigledno da je to bilo u pokretu, očigledno da je bilo ciljano i rezultati će uslediti narednih dana.”

Inače, Jožef Kasa je povodom incidenta dao izjavu budimpeštanskoj “Dunav” televiziji, u kojoj navodi da je ovo još jedan pokušaj da se obezglavi najveća stranka vojvođanskih Mađara. U prilog takvoj tezi govori sve ono što se događalo i ranijih godina kao što je preteće pismo upućeno svojevremeno njemu i lideru Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadu Čanku, naveo je Jožef Kasa, napominjući da se ne plaši za sebe već za svoju porodicu ali da on svakako neće otići. Kasa je takođe izjavio da su ga nakon ovog što se desilo nazvali mnogi prijatelji iz DOS-a kao i predsednik Srbije Boris Tadić lično, koji mu je pružio punu podrušku. Jože Laslo, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta u izjavi za Radio Slobodna Evropa ocenjuje da je ovo ozbiljno upozorenje za sve nas:

“Da sa našim javnim prilikama, da sa našim unutrašnjim odnosima nešto nije u redu. Ja verujem da tu policija i nadležni državni organi i na koncu konca, Vlada mora da povede računa o ovome, tu se stvari moraju ispitati jer bez toga jednostavno je ne vidim sa kakvom se budućnošću mi suočavamo.”

*****

Bombaški napad na kuću lidera Saveza vojvođanskih Mađara Jožefa Kase osudili su čelnici vlasti i gotovo sve stranke i u Vojovodini i u Srbiji. U svim reakcijama naglašava se da sada presudnu ulogu ima policija koja bi brzim otkrivanjem napadača i njihovih motiva pokazala iskrenost i odlučnost vlasti u zaštiti manjinskih i političkih sloboda.

Predsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Andraš Agošton uz osudu ovog nemilog događaja upozorava:

“Svaki ovakav incident unosi zebnju, unosi nemir. Ja verujem ne samo u mađarsku populaciju već uopšte u građane i baš zbog toga je važno da što pre imamo izveštaj nadležnih službi.”

Užasnut, kako kaže, vešću o bombi bačenoj na kuću Jožefa Kase, u pisanoj izjavi Bojan Pajtić navodi da će Izvršno veće Vojvodine biti zadovoljno samo brzom i energičnom akcijom nadležnih i trenutnim pronalaženjem počinilaca. U Vojvodini su oni koji mrze manjina i naša je obaveza da ne dozvolimo da bude glasnija i jača i da narušava ono što u kontinuitetu gradimo, zdravu, bogatu i mirnu Vojvodinu, poručio je još Pajtić, inače potpredsednik Demokratske stranke koja ima starateški sporazum o saradnji sa Savezom vojvođanskim Mađara. Ko god se čudi taj nije shvatio šta se događa u Srbiji i Koštuničine Vlade, komentar je lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka.

“Jer Vojislava Koštunicu kao nastavljač lika i dela Slobodna Miloševića potpuno dovodi iste pojave na površinu protiv kojih smo se borili svih ovih godina. Ako policija odmah to ne rasvetli imaću opravdanu sumnju da poverujem da režim namerno počinje sa problemima u Vojvodini da bi otklonio od očiju javnosti svoju nesposobnost da reši bilo šta.”

Osuđujući nemili događaj Velibor Radusinović iz Demokratska stranke Srbije posebnu pažnju skreće i na to da je u pitanju bačena kašikara.

“To je jedno, da kažem od ‘omiljenih’ oružja kojima se koriste za rešavanje nekih političkih dobitaka. Hoću da kažem ovo da je to jedna od mogućnosti, ja se nadam da nije, da to bude politička manipulacija i da se može koristiti u manipulativne svrhe s obzirom da ono što nam iskustvo ukazuje i kad god je u pitanju pad rejtinga neke stranke posegne za nečim takvim.”

Jedini način da se povrati autoritet i vera u delovanje države je hitno hvatanje počinilaca, ocenjuje predsednik Pokrajinskog odbora demokrata Borislav Novaković.

“U ovom trenutku vlada totalni pravni haos u svakom domenu pa i kada je u pitanju onaj najelementarniji koji se tiče lične sigurnosti.”

Za hitnu istragu založio se i funkcioner Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić.

“Nadamo se da ništa slično nije povod takvog incidenta teškog pošto nadamo se da je to čin nekog bezumnika. Niko ne može da pretpostavi da bi neko nešto slično organizovano radio bez obzira što je Jožef Kasa naš politički protivnik.”

U izjavi mađarskim medijima Jožef Kada je bombaški napad na njegovu kuću ocenio kao deo kampanje protiv njega i mađarske zajednice u Vojvodini. Kasa je inače, da podsetimo, bio najžešći kritičar odnosa države prema etničkim incidentima zbog čega je u delu javnosti bio oštro kritikovan. Tada je za Radio Slobodna Evropa rekao:

“Upravo zbog toga treba reagoviti oštro na rad policije da se ne bi ova situacija izrodila u krvavu bitku makar između dvojice ljudi a kamoli dvaju naroda. To ne shvata ni policija, ni predsednik države, ni premijer, ni gospodin Jočić.”

Postoji li opasnost da će najnoviji incident dovesti do novih tenzija u Vojvodini. Politikolog Miroslav Samardžić kaže da je ključ sada u odgovoru na to pitanje u rukama policije.

“Ako policija na vreme otkrije ko je počinilac, ako se budu razotkrili motivi, ako oni koji su to uradili budu kažnjeni, onda će posledice biti minimizirane.”
XS
SM
MD
LG