Dostupni linkovi

Ubijena dvojica srpskih mladića


Policija je zbog sumnji da je povezan sa ubistvom dvojice i ranjavanjem još dvojice Srba kod Štrpca, privela jednog Albanca, a pustila je trojicu koje je ranije uhapsila. Predstavnici međunarodne policije saopštili su da su trojica Albanaca oslobođeni zbog nedostatka dokaza. Identitet četvrtog Albanca, uhapšenog naknadno, nije objavljen.

Napadači, čiji identitet još nije utvrđen, ubili su u subotu uveče dvojicu srpskih mladića, a još dvojicu ranili na putu Uroševac-Skoplje, kod Štrpca. Ubijeni su Ivan Dejanović, rođen u Prilužju, i Aleksandar Stanković, rođen u Konjuhu u opštini Lipljan. Na srpske mladiće, koji su se nalazili u automobile, pucano je iz vozila u pokretu. Portparol UNMIK-a Šeron Mekferson:

“U subotu, 27. avgusta oko 22.00 časa i 40 minuta, policija je informisana o napadu vatrenim oružjem u kome su dve osobe izgubile život, a dve su ranjene. Incident se dogodio kod Štrpca.”

Mekferson ističe da su napadači pobegli. a portparol Kosovske policijske službe Arber Beka opisuje kako se napad dogodio:

“Napad se dogodio kada je na automobil, u kome su se nalazili srpski mladići, a koje se kretalo u pravcu Štrpca, pucano iz vozila u pokretu. Napadači su pobegli. Nakon toga je jedan mladić, koji je zadobio ranu na ruci, zaustavio patrolu Kosovske policijske službe i zatražio pomoć.”

Policija je žrtve prebacila u bolnicu u Uroševcu, gde je konstantovano da su dva srpska mladića preminula, a jedan je u kritičnom stanju.

Zbog ubistva dvojice srpskih mladića, šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen vratio se ranije iz službene posete Skandinaviji. On je na prištinskm aerodromu rekao:

“Šokiran sam i zgrožen ovim apsolutno besmislenim zločinom.”

Šef UNMIK-a je u prethodno izdatom saopštenju zatražio od policijskih organa da se maksimalno angažuju i ako treba prevrnu svaki kamen, kako bi otkrili počinoce ovog, kako je rekao, gnusnog kriminalnog dela. Jesen Petersen je istovremeno pozvao da se ne šire glasine:

“Mislim da špekulacije ne mogu pomoći, to je čak vrlo neodgovorno, treba sačekati rezultata istrage, a ne žuriti sa zaključcima.”

I predsednik Kosova Ibrahim Rugova snažno je osudio ubistvo srpskih mladića, navodi se u saopštenju iz Rugovinog kabineta. Kabinet kosovskog predsednika, koji se nalazi na lečenju u Nemačkoj, “traži od nadležnih organa da preduzmu sve mere kako bi se počinioci izveli pred lice pravde.” U saopštenju se izražava saučešće porodicama ubijenih.

Incident je osudila i opoziciona partija Ora, Vetona Suroija, ocenjujući da se radi o kriminalnom aktu i napadu na građane Kosova i politički proces. Politički predstavnici kosovskih Srba izrazili su veliko ogorčenje zbog ubistva srpskih mladića. U reakciji šefa Kancelarije Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Filipa Goldberga navodi se da su srpski mladići ubijeni hladnokrvno:

“Bio sam besan kada sam saznao za hladnokrvno ubistvo dva kosovska Srbina kod Štrpca, zločin u kome su još dva kosovska Srbina ranjena.”

Američka kancelarija je apelovala na sve građane da pomognu policiji kako bi se počinioci izveli pred lice pravde, a stanovnike Kosova da ostanu mirni.

U napadu kod Štrpca povređeni su Nikola Dukić iz Novog Naselja u opštini Lipljan, koji se se nalazi u prištinskoj bolnici, dok je Aleksandar Janićijević iz Štimlja lakše ranjen. Potpredsednik Vlade Kosova Adem Saljihaj posetio je Dukića u bolnici i izrazio žaljenje zbog incidenta:

“Bez obzira na motive i počinioce, policija treba da radi intenzivno sa svim drugim nadležnim organima kako bi rasvetlila ovaj slučaj.”

Saljihaj je pozvao građane da sarađuju sa policijom. Predstavnici UNMIK-a i Kosovske policijske službe kažu da je u toku intenzivna istraga, a za ponedeljak ujutro najavljena je konferencija za novinare policije o detaljima vezanim za dvostruko ubistvo srpskih mladića.
XS
SM
MD
LG