Dostupni linkovi

Ključan je odgovor UNMIK-a


Šef parlamentarne grupe “Srpske liste” u Skupštini Kosova Ranđel Nojkić kaže za Radio Slobodna Evropa kako odluka o učešću Srba u procesu decentralizacije zavisi od odgovora UNMIK-a na srpske zahteve:

“Što se tiče našeg učešća u privremenim institucijama, mislim da će to, pre svega zavisiti od daljih dogovora. Videćemo prvo, naši zahtevi i naš stav po pitanju decentralizacije se nalazi kod gospodina Petersena, te prema tome sve zavisi od događaja koji će se dogoditi u bliskoj budućnosti ove ili sledeće nedelje”.

Predstavnici “Srpske liste” su u utorak šefu UNMIK-a Sorenu Jesenu Petersenu, premijeru Bajramu Kosumiju i ministru za lokalnu samoupravu Ljutfi Haziriju, preneli nezadovoljstvo procesom decentralizacije, konkretno definisanjem granica za dve nove srpske opštine, zahtevajući da u njima Srbi budu u velikoj većini. Prema rečima Ranđela Nojkića, srpski zahtevi su uzeti u razmatranje.

Goran Bogdanović, zvaničnik “Srpske liste”, kaže za Radio Slobodna Evropa da Srbi ne mogu učestvovati u institucijama koje nisu spremne na ustupke i koje su malo uradile da bi poboljšale položaj srpske zajednice:

“Učešće predstavnika ‘Srpske liste za Kosovo i Metohiju’ još uvek je pod znakom pitanja iz prostog razloga što mi ostajemo čvrsto privrženi politici koju smo odredili pre izlaska na kosovske izbore, to je povratak, bezbednost, decentralizacija i reorganizacija lokalne samouprave. Tako da još uvek mi ne možemo učestvovati u takvim institucijama koje nisu spremne da naprave ustupke u procesu decentralizacije. Zbog takvih stvari mi nismo u mogućnosti da učestvujemo u tim institucijiama”.

Bogdanović kaže da je političkim predstavnicima kosovskih Srba neophodna podrška vlasti u Beogradu, s obzirom da je mali broj Srba izašao na parlamentarne izbore prošle godine:

“Mi imamo legitimitet, ali nemamo kredibilitet da bi mogli da predstavljamo srpsku zajednicu u institucijama samouprave, tako da nam je u ovom trenutku neophodna podrška Beograda u svemu tome. Mi nemamo tu podršku”.

Na pitanje: koliko smena na čelu Koordinacionog centra za Kosovo može uticati na delovanje ‘Srpske liste’, koju čine predstavnici stranaka iz Srbije, Ranđel Nojkić je odgovorio:

“Mislim da to neće mnogo uticati na ‘Srpsku listu’, s obzirom da je ‘Srpska lista’ i do sada pokušavala da svoje zahteve plasira onako kako su oni na terenu, a ne onako kako se gledaju sa strane”.
XS
SM
MD
LG