Dostupni linkovi

Počinje gradnja katedrale Majke Tereze


Katedrala Majke Tereze u centru Prištine biće simbol zajedništva, tolerancije i razumevanja, izjavio je predsednik Kosova Ibrahim Rugova na ceremoniji postavljanja kamena temeljca za izgradnju katedrale, kojoj su prisustvovali visoki kosovski zvaničnici, predstavnici Katoličke crkve sa Kosova, iz Vašingtona, kao i veliki broj građana. Kosovski predsednik, iako bolestan, osvrćući se na istoriju, govorio je o Kosovu kao kompaktnom centru hrišćanstva. Rugova je naglasio da je ovo veliki dan za Prištinu i celo Kosovo:

„Katedrala Majke Tereze će biti simbol zajedništva, tolerancije i razumevanja, kao što su to bili njeno delo i životna filozofija.“

Rugova ističe da će katedrala, pored verskog, imati i kulturno i nacionalno obeležje. Istovremeno, naglasio je, katedrala će biti i simbol nezavisnosti Kosova, koju je neophodno što pre priznati.

Kamen-temeljac za izgradnju katedrale postavljen je povodom 95-te godišnjice rođenja Majke Tereze, koju je pre dve godine beatificirao Papa Jovan Pavle Drugi i 600-te godišnjice od rođenja Skenderbega.

Kardinal Vašingtona Theodhor McCarric, koji je osveštao početak izgradnje katedrale, ocenio je da je ovo veliki dan za Kosovo i čitav svet. Kosovski biskup Mark Sopi izjavio je da će katedrala biti humanitarni centar koji će doprineti da svet upozna Kosovo i delo Majke Tereze.
XS
SM
MD
LG