Dostupni linkovi

Zbogom pameti


Ono što može ministar za kapitalne investicije, očigledno ne može roker. Ova opaska o apsurdu političkog života u Srbiji socijologa kulture Ratka Božovića mogla je da bude rezime dosadašanjeg dešavanja nakon vulgarnih napada ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića i njegovog savetnka za medije Petra Lazovića na novinare Radio-televizije B92, koje je kasnije u istom maniru podržao savetnik ministra za kulturu i poznati roker Bora Đorđević.

Naime, ministar kulture Dragan Kojadinović, koji je tražio odgovornosti ministra Ilića smenio je svog savetnika, ali premijer Vojislav Koštunica ne samo da nije smenio Ilića, nego se čak nije ni javno ogradio od takovog ponašanja. Dakle, ista priča nema i isti kraj za ministra i rokera. Ne može se govoriti o zajedničkoj koncepciji, kodeksu ponašanja članova Vlade, kaže Dragan Kojadinović, ministar culture:

“Jednostavno, reč je o tome da sam ja uradio ono što je u okviru mojih ingerencija i što je adekvatno nekom mom osnovnom kućnom, da tako kažem, vaspitanju. Sad ja ne mogu nikome da prebacujem zašto nešto slično nije uradio i da dajem bilo kakve sugestije, jednostavno, ne bih sad izvlačio nikakve zaključke ili pravio nekakve paralele o nekoj nedoslednosti, o nekoj vladinoj politici, o nekoj vladinoj koncepciji.”

Da li možda razmišljaju da isto postupe, nismo uspeli da dobijemo odgovor ni od ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića, ni od njegovog savetnika, jer nisu odgovorili na naše zahtev upućen ovom ministarstvu. Takođe nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje - zašto Vlada prema ministru Iliću nije preduzela slične korake kao ministar kulture u svom resoru? Niko od pozvanih ministara nije bio dostupan, a nezvaničan odgovor bi bio da bez stranke ministra Ilića Vlada gubi i onako tesnu većinu u Parlamentu. Ali je zato stranka ministra Ilića, Nova Srbija, poslala poruku političarima i medijima koji prozivaju ministra zbog njegovog neodmerenog ponašanja prema medijima. “Toj gospodi poručujemo da se gumicom ne mogu izbrisati kilometri izgrađenih puteva, mostova i tunela, projekti u sistemu telekomunikacije i građevini, jer to svi građani vide osim pojedinih zlonamernih medija i stranaka”, poručuje Nova Srbija. A dosadašnji savetnik ministra kulture Bora Đorđević za svoju smenu kaže da nije kraj sveta I raduje se ostanku ministra Ilića u Vladi:

“Ja odlazim sa tog mesta vrlo čistog obraza i mirne savesti. Hoću da kažem da Velja Ilić odlično radi svoj posao, a ono što je dobro to se ne primećuje, to se podrazumeva, a ono što ne valja dere se na sva usta. Uostalom, u odnosu na B92 Velja Ilić je potpuno u pravu. Naravno, odlično je što on ostaje na svome mestu.”

U međuvremenu, zbog napada na B92, premijeru Vojislavu Koštunici pisao je predsednik Svetske asocijacije novinskih glasila Gevin O’Rajli. Mi smo veoma zabrinuti da jedan član Vlade može da upućuje nasilne pretnje novinarima, a da zbog toga ne bude sankcionisan. Pozivamo Vas da se postarate da gospodin Ilić bude ozbiljno sankcionisan i da javno kažete da takvo ponašanje ministara neće biti tolerisano, navodi se u pismu. A Veran Matić, direktor B92, kaže da u društvu ne postoje izgrađeni principi odgovornosti, odnosa i ponašanja u javnosti:

“Ovde je godinama pravljena jedna situacija u kojoj je apsolutno sve dozvoljivo i sloboda medija je percipirana i zlouptrebljavana kao sloboda da uradite šta god hoćete bez konsekvenci. Danas plaćamo danak tome koji je vezan za nedostatak kriterijuma, nedostatak uspostavljenih standarda, prvenstveno mislim na ovaj period posle 5. oktobra, dakle, propustila se šansa da se u prvih nekoliko godina ovih promena demokratskih uspostave standardi, elementarni standardi koji važe za prvenstveno političare.”

Najgore što zbrku u javnoj sferi i političkom životu stvaraju institucije, u ovom slučaju Vlada, konstatuje socijolog kulture Ratko Božović:

“Umesto tu maglu, koja je u institucijama prisutna i u javnosti, na neki način reskim potezima i nekakvom malom svetlošću rašćišćavaju taj magloviti prostor u kome mi opstajemo, oni zapravo maglu još više šire i produbljuju. Pa u tom smislu, ja moram da kažem, nema u svemu ovome ni principijelnosti, ni racionalnosti, ni političke culture, ni elementarne razboritosti. I zato mi se čini da je već razlog da se kaže u odnosu na ovo i u odnosu na mnogo drugoga: zbogom pameti.”

Podsetimo, ministar za kapitalne investicje i njegov savetnik za medije izneli su niz uvreda i pretnji na račun novinara i glavnog i odgovornog urednika B92 Verana Matića kada je novinar ove kuće postavio pitanje Iliću da objasni svoje priznanje da ima udela u odluci da se ukine optužnica nad Markom Miloševićem, sinom bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.
XS
SM
MD
LG