Dostupni linkovi

Dobrodošla smena


Vlada Kosova nije zabrinuta smenom predsednika Koordinacionog centra Vlade Srbije za Kosovo Nebojše Čovića, izjavio je Radiju Slobodna Evropa, portparol Vlade Kosova Daut Dauti:

«Mislimo da gospodin Čović nije radio svoj posao kako je trebalo. U suštini, on i nije imenovan da pozitivno utice na političke procese, da poboljša odnose između Albanaca i Srba, već je neprekidno tendenzioznim izjavama izazivao podele i pogoršanje odnosa.»

Dauti je dodao kako se Vlada Kosova nada da će zvanični Beograd imati u vidu ove činjenice i da će imenovati nekoga ko će predstavljati realnu politiku, od koje će imati koristi Srbi na Kosovu, ali na indirektan način i Albanci uopšte, rekao je Dauti.
Juče, odmah posle smene, u prvoj reakciji iz Prištine, portparol predsednika Rugove, Muhamet Hamiti, je izjavio medijima kako je to unutrašnje pitanje Srbije koje on neće komentarisati.

Šta o smeni Čovića misle predstavnici kosovskih Srba? Milan Ivanović, predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova u izjavi za Radio Slobodna Evropa ističe kako SNV u dužem periodu nije bilo zadovoljno radom Kordinacionog centra, na čijem je čelu do juče bio Čović:

«Njegova strategija pokazala se neuspešnom. Umesto jačanja institucija i jačanja veza sa državom Srbijom, radilo se praktično u ranijem periodu na dezintegraciji i integraciji u kosovske institucije.»

Čović, prema Ivanoviću, nije bio ni integrativni faktoru u okupljanjuu kosovskih Srba:

«..tako da je neke svoje, odnosno stranačke interese, pretpostavio državni i nacionalnim. Time je izazivao podele, svađe među Srbima.»

Jedan od lidera Srpske liste za Kosovo i Metohiju Dragiša Krstović ističe kako smena gospodina Čovića sa funkcije predsednika Koordinacionog centra ne mora da znači ništa u vezi sa onim što će se u političkoj sceni događati u vezi sa Kosovom, jer:

«...nije uradio nešto naročito, što bi moglo da se identifikuje kao nekakav napredak u razrešavanju političke situacije na Kosovu.“

On ističe kako ne veruje da će i onaj koji bude došao na ovu funkciju moći da učini neki značajniji pomak, jer to:

«..će, pre svega, zavisiti od nekih drugih političkih faktora u Beogradu, naravno i od političkih faktora u Prištini, kao i političkih faktora koji će predstavljati međunarodnu zajednicu.“

Politički analitičar Baton Haxhiu u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže kako je Čović bio oličenje tenzija i nesporazuma:

«Ovakva odluka Vlade Srbije je bila neminovna, zbog toga što će grub govor, koji je bio otvoren i prenošen od strane Čovića, bit pretvoren u jezik pregovaračkog stola, u jezik pregovora, dok će dela biti ista. Ja ne verujem da će se u Srbiji pojaviti nova politika, ali neće biti otvorenog neprijateljstva koje je preko medija bilo prisutno i grub jezik koji je predstavljao Nebojša Čović.“
XS
SM
MD
LG