Dostupni linkovi

Ne menjati granice juga Balkana


U intervjuu Radiju Slobodna Evropa budući premijer Albanije i predsednik Demokratske partije Sali Beriša otkriva, uz ostalo, šta će biti prioritet nove albanske Vlade i kakav će stav imati o Kosovu.

RSE: Gospodine Beriša, izbori su završeni, a Demokratska partija ima solidnu većinu za formiranje Vlade. Koji su prioriteti te Vlade?

BERIŠA: Prioritet naše vlade će biti demontiranje sistema korupcije i uspostavljane pravne države. Veliki prioritet će takođe biti integracija Albanije u NATO pakt i Evropsku uniju, te pretvaranje Albanije u zemlju koja će biti privlačna za strane investicije. To će biti naša glavna orijentacija, koja bi trebalo da pomogne da zemlja izađe iz sadašnjeg veoma teškog stanja.

RSE: Dolazite na vlast u trenutku kada se regija suočava sa ozbiljnim izazovima. Budućnost Kosova je jedna od njih. Koja će biti Vaša pozicija kada je reč o Kosovu?

BERŠA: Naša pozicija je poznata – mi smo za to da se granice juga Balkana ne menjaju, uključujući tu i međunarodne granice Kosova. Rešenje kosovskog problema vidimo u postovanju volje građana Kosova i u saradnji sa lokalnim vlastima, Kontakt grupom i Savetom bezbednosti Ujedinjeih nacija. Smatramo da odlaganje pregovora o statusu Kosova nije u inetresu Kosova, ali ni regije. U pregovorima se mora poštivati volja građana Kosova za samoopredeljenje, odnosno nezavisnost. Albanska vlada će insistirati na garantovanju i poštivanju prava srpske i drugih manjina, što je osnovni preduslov za nezavisnost, mir i stabilnost na Kosovu. Izuzetno je važno da se kosovski Srbi tretiraju kao građani Kosova, ravnopravni pred zakonom, te da žive u miru i slozi i da razvijaju sopstveni nacionalni i kulturni identitet.
Od velike je važnosti i dijalog između Prištine i Beograda o svim pitanjima od interesa za dve zemlje koje su u prošlosti imale velike probleme. Ne mislim da Beograd treba da bude uključen u pregovore o statusu, jer status je pitanje građana Kosova, lokalnih vlasti, Kontakt grupe i članova Saveta bezbednosti, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

RSE: Albanija je jedna od zemalja koje daju doprinos misijama u Afganistanu i Iraku. Da li ćete nastaviti tu orijentaciju?

BERIŠA: Demokratska partija i koalicija koju ona danas vodi glasala je za učešće Albanije u borbi protiv terorizma. Naša vlada će ostati čvrsto na tim pozicijama, uz Sjedinjene Američke Države i druge zemlje. Ja sam čvrsto ubeđen da je doktrina "marš slobode" od vitalnog značaja za proširenje slobode i da terorizam dobija odgovor kojeg zaslužuje.
XS
SM
MD
LG