Dostupni linkovi

Trguje li se ljudskim organima?


Dušanka Lakić majka je Radojice koji je ubijen u ljeto 2000. godine pod nerezriješenim okolnostima. Majka Dušanka, govoreći za naš radio kaže da sumnja da je njen sin bio žrtva trgovine ljudskim organima u Bosni i Hercegovini.

“A šta, oni meni tvrde da je sve propalo, da je sve trulež koliko je ležao u zemlji, da su bubrezi prvi istrunuli.”

Tragedija obitelji Lakić jedan je od primjera koji su ovih dana pokrenuli lavinu priča o trgovini ljudskim organima u Bosni i Hercegovini. Govori se da je nekolicina liječnika iz Bihaća pod istragom o mogućoj umiješanosti u trgovinu organima.

Predstavnici Međunarodne organizacije za migracije u BiH, IOM, upozorili su da je na području općina Modriča i Doboj od 1994. do 1998. godine nestalo 13 mladih djevojaka, od kojih se jedna vratila kući bez bubrega, slezene i još jednog organa. Koordinatorica za suzbijanje trgovine ljudima u BiH pri IOM-u, Amela Efendić:

“U našoj medijskoj prezentaciji smo to naveli kao jedan slučaj koji je moguć ovdje u BiH.”

U udruzi “ Budućnost “ iz Modriče, odakle je zapravo i potekla priča o sumnji da se u Bosni i Hercegovini trguje ljudskim organima, potražili smo informaciju više. Predsjednica Udruge Gordana Vidović kaže za naš radio da se sumnja javila tijekom provedena istraživanja o sudbini nestalih 13 djevojaka sa područja dobojske regije. Obavljajući intervjue sa obiteljima nestalih djevojaka došlo se do određenih saznanja, kaže Vidović:

“To su nezvanična saznanja da postoji djevojka koja je nestala i poslije izvjesnog vremena se vratila bolesna, da joj nedostaju bubreg i slezena. Međutim, svi pokušaji da dođemo do te djevojke bili su nemogući, jer niti ona, niti njena majka nisu htjeli da razgovaraju sa nama. ”

Iako su svi navedeni primjeri u domenu špekulacija, bio je to dovoljan povod za Tužiteljstvo BiH da pokrene istragu. Tužiteljsvo je informaciju o postojanju sumnje o trgovini ljudskim organima dobilo u februaru ove godine, kaže za naš radio glasnogovornica Suda BiH Edita Pejović:

“Kada je Tužilaštvo naložilo da se izvrše sve uobičajene provjere, naložilo je to SIPI, SIPA je izvršila sve istražne radnje, tom prilikom nije pronađeno da postoje elementi krivičnog djela, odnosno trgovine ljudskim organima, međutim, Tužilaštvo, kako želi biti potpuno sigurno da takvog djela nema, dalje radi neke provjere da bi bili potpuno sigurni da nema krivičnog djela. Jako je važno naglasiti da tužilaštvo ne vodi istragu protiv nekog određenog lica, nego se radi istraga slučaja.”

Uz, kako je kazala Pejović, istragu koju su provodili, odnosno provode, inspektori SIPE, državne Agencije za istrage i zaštitu, mediji posljednjih dana pišu i da je posebna radna skupina pri Interpolu BiH, u suradnji s Europskom policijskom organizacijom za prekogranične krivične istrage – Europol, pokrenula istragu o trgovini ljudskim organima u Bosni i Hercegovini.

Vršitelj dužnosti zamjenika direktora Interpola Adi Biser kaže za naš radio da neki mediji pogrešno prenose informacije javnosti. Interpol BIH ne vrši nikavu istragu o konkretnim slučajevima, kaže Biser, ali se provode aktivnosti koje su dogovorene na posljednjoj Generalnoj skupštini Interpola i to u 183 zemlje:

“Na 69. zasjedanju Generalne skupštine Interpola formirana je radna grupa za borbu protiv trgovine ženama s ciljem seksualne eksploatacije. Na sastanku ove radne grupe odlučeno je da mandat ove radne grupe bude proširen na borbu protiv trgovine ljudskim organima, prisilnog rada i ropstva. Generalni sekretarijat Interpola je dostavio svim zemljama članicama upitnik s ciljem prikupljanja podataka o istragama koje su vođene u vezi s ovim krivičnim djelima od januara 2004. godine do danas. U okviru ovog projekta potrebno je dostaviti sve raspoložive podatke o krivičnom djelu i počiniteljima. Prema našim evidencijama, Interpol Sarajevo nije do sada imao niti je primao zahtjeve u vezi sa krivičnim djelima trgovine ljudskim organima.”

Majka Dušanka sa početka našega priloga koja petu godinu pokušava dokazati da joj je sin ubijen pod sumnjivim okolnostima i koja upire prstom na mogućeg krivca, odgovarajući na naš upit da li ju je iko ikada informirao je li provedena istraga, odgovara:

“Kažu: ima samo vaša riječ protiv njegove.”

Za majku Dušanku i ostale slučajeve koje smo naveli, ali i onima za koje javnost možda još nije saznala, jedina nada se Sud BiH odnosno Tužiteljstvo, te SIPA, koji cijelu priču o trgovini ljudskim organima u BiH neće, kako su nam kazali, adaktirati sve dok ne budu u potpunosti sigurni da takvih krivičnih djela u BiH nema.
XS
SM
MD
LG