Dostupni linkovi

Izmene nakon političke konfrontacije


Sanda Rašković Ivić, nekadašnji komesar za izbeglice, odavno sa značajnom političkom funkcijom u stranci Vojislava Koštunice, imenovana je za šefa Koordinacionog centra za Kosovo dok će Vladino telo za jug Srbije voditi ministar za ljudska i manjinska prava u Savetu ministara Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić. Koordinacioni centar i telo rade uobičajeno i regularno nakon odluke Vlade Srbije da sa mesta predsednika Koordinacionog centra razreši Nebojšu Čovića, kaže predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo Dušan Proroković.

“Mislim da imena koja se spominju u javnosti predstavljaju ipak i političke autoritete u Srbiji i imena sa određenom političkom težinom kod međunarnodnog faktora, tako da sa svojim iskustvom u oblasti političkog upravljanja tim kriznim situacijama mislim da itekako mogu doprineti nekom intenzivnijem kontaktu između Srba na Kosovu, Srba u Beogradu i tekućeg rešavanja problema.”

Premijer Vojsilav Koštunica je najavio da će predložiti sistemske promene u organizaciji Koordinacionog centra a Kosovo i Metohiju, kako bi što veći broj resornih ministarstava bio neposredno uključen u rad Koordinacionog centra. Međutim, predsednik Demokratske stranke Dušan Petrović, smatra da je smenom Nebojše Čovića, Vojislav Koštunica pokazao da mu ispred državnih interesa stoje partijski.

“Vojislav Koštunica je pokazao da ne postoji nijedno državno pitanje koje mu je važnije od opstanka na vlasti. Pretpostavljam da je ovo učinio da bi disciplinovao svoju koaliciju koja se, očigledno je to bilo već u ponedeljak, urušava. Činjenica je da Vlada nijednom rečju niti jednom rečenicom nije dala razloge o tome da šef i prvi čovek državnog tela koje se bavi Kosovom i Metohijom nije na dobar način obavljao svoj posao, bilo tako što je pogrešno postavljao politiku ili što je pogrešno radio na sprovođenju te politike.”

Personalne izmene na vrhu Koordinacionog centra za Kosovo i jug Srbije neće uticati na promenu Vladine politike prema Kosovu i jugu Srbije, jer su sva dosadašnja rešenja donošena političkim konsenzusom vlasti i opozicije, tvrdi predsednik Odbora za Kosovo Skupštine Srbije Dušan Proroković.

“Ne vidim šta bi bio razlog da bi se nešto tako promenilo. I kada se radi o decentralizaciji, o principima povrtaka, čak i kada se radi o konačnom statusu, mi smo imali jedan prilično usaglašen stav i personalnim promenama ne može ništa da se promeni u odnosu Beograda prema ključnim političkim pitanjima. Koliko će se promeniti u tom organizacionom i tehničkom delu ostaje da se vidi. Činjenica je da neke stvari na Kosovu i Metohiji nisu funkcionisale u prethodnom vremenskom periodu.”

Politički predstavnici Albanaca sa juga Srbije ocinjuju da je smena Čovića bila očekivana koliko zbog loših izbornih rezultata tako i zbog odnosa sa premijerom. Ipak, kaže Orhan Redžepi, predsednik Pokreta za demokratski progres, to nisu glavni razlozi.

“U senci svega toga mislim da srpska Vlada priprema nešto sasvim novo za Kosovo, verovatno prećutnu trgovinu ”

Nedavnom reskonstrukcijom po prvi put od osnivanja 2001. godine u radu Koordinacionog tela učestvuju i albanski politički predstavnici. Šajip Kamberi, predsednik Odborničke grupe Partija za demokratsko delovanje.

Ja zaista ne znam kako će reagovati albanski subjekti koji su unutar Koordinacionog tela, ali verovatno imaju pravo da znaju koja će biti sudbina tog organa.”

Predsednik opštine Medviđa i jedan od potpredsednika Koordinacionog tela Slobodan Drašković smatra da odluka o smeni Nebojše Čoviča nije dobra i da je ishitrena. Politički analitičari ocenjuju da je odluka premijera Koštunice da smeni Čovića dosta brza, što nije svojstveno srpskom premijeru. Ne isključuje se mogućnost da je Koštunica reagovao zbog lične netrpeljivosti prema Čoviću, sa kojim je često imao političke konfrontacije.
XS
SM
MD
LG