Dostupni linkovi

Jesen je rok za izručenja Hagu


Američki ambasador za pitanje ratnih zločina Pjer Rišar Prosper uputio je čestike timu tužilaca i sudija koji rade u beogradskom Sudu za ratne zločine za njihov dosadašnji i budući rad. Specijalni sud, kao i Tužilaštvo za ratne zločine, postali su značajan primer u zemlji i regionu, kaže američki ambasador.

“Rad koji se ovde odvija mogu da kažem impresivan i veoma sam zadovoljan onim što sam video danas. Pre četiri godine, kada sam došao ovde, ideja o ovom sudu bila je samo ideja u razgovoru sa tadašnjim predsednikom Koštunicom. Danas, ona je realnost. To je realnost koju vidimo kao korak napred, kao korak progresa u Srbiji. Sa ovakvim razvojem neće biti potrebe za međunarodnim tribunalima. Što je jača vladavina prava lokalna, jača će biti zaštita protiv kršenja prava i zloupotreba budućnosti. Ovaj sud ima punu podrušku Vlade Sjedinjenih Američkih Država, nastojaćemo da ga podržavamo i u budućnosti.”

Za Prospera je jako važno da ministarstva, ali i građani Srbije, podrže rad Suda za ratne zločine jer će ta podrška, po njegovim rečima, obezbediti zatvaranje suda u Hagu. Ambasador za pitanja ratnih zločina rekao je i da Sjedinjene Američke Države najesen, kada Srbiji predstoje važni pregovori sa Evropskom unijom, očekuju hapšenje najtraženijih haških begunaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, našta je ukazao u razgovoru sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom:

“Juče sam bio u jednom od izbegličkih kampovima ovde u Srbiji i video sam kako ljudi nastavljaju da pate. Priznajemo da postoje oni koji su odgovorni za ovakve slučajeve kao Ante Gotovina, ali takođe njihova patnja može se pripisati generalu Mladiću koji ostaje na slobodi. Zato što to sprečava ekonomski razvoj potreban ovoj zemlji da prevaziđe svoju prošlost i da bude u stanju da dobije finansijsku podršku koja je potrebna. Tako da, kad pričamo o potrebi da se Mladić i Karadžić nađu u Hagu u cilju pravde, jednako je važno da se oni tamo nađu zbog ekonomskog razvoja ove zemlje.”

Novinarsko pitanja za Pjera Rišara Prospera bilo je da li je s tim u vezi dobio neke garancije zvaničnog Beograda:

“Ne bih ulazio u detalje ove diskusije, ali ono što sam dobio je uveravanje ove vlade da će se ovo pitanje rešiti pre ili kasnije. Ja sam rekao reč jesen ovoj vladi, ali ćemo se videti kako će se njihove akcije odvijati.”
XS
SM
MD
LG