Dostupni linkovi

WASHINGTON


SAD su saopstile da ce poslati u Irak dodatnih hiljadu i po vojnika koji ce sudjelovati u poboljsanju sigurnosne situacije pred izbore u toj zemlji cije je odrzavanje planirano do krajem ove godine.
U meduvremenu je iracki premijer Ibrahim al-Jaafari pozvao sugradjane na mir nakon sto su se u mjestu Nadzaf sukobili pripadnici suprotstavljenih siitskih milicija. U sukobu je poginulo pet osoba, dok ih je vise ranjeno. Sukobi su vodjeni i u Nasiriji, a tenzije se osjecaju u mnogim sitskim gradovima.

KARLSRUE
Najvisi njemacki sud odobrio je nacin na koji je kancelar Gerhard Schroeder zakazao prijevremene savezne izbore, cime je otvoren put najavljenom glanju 18. septembra. Savezni ustavni sud potvrdio je da je predsjednik Hors Keller imao pravo da raspusti parlament i pozove na odrzavanje izbora na drzavnom nivou godinu prije predvidjenog roka. Istrazivanja javnosti pokazuju da bi Schroederova Socijaldemokratska partija mogla izgubiti na izborima od Hriscansko-demokratske stranke, na cijem je celu Angela Merkel.
XS
SM
MD
LG