Dostupni linkovi

Još nema stava o Planu C


Nakon što je administrator Ujedinjenih nacija Soren Jesen Petersen izjavio da je za njega u načelu prihvatljiv Plan C Pilot-projekta decentralizacije Kosova, koji je predložila Srpska lista za Kosovo, zvaničnici u Beogradu sa rezervom komentarišu ovaj predlog. Portparol vladajuće Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović kaže da taj dokument još uvek nije poznat u celini, ali da ga spornim čini sama činjenica da nije usklađen sa vladinim planom:

“Mi insistiramo zaista na jedinstvenoj politici koja dolazi iz Beograda i od strane predstavnika srpske zajednice na Kosovu i Metohiji i da na taj način zajedničkim nastupom ta pozicija bude mnogo bolja. Svako iskakanje, svaki istup koji je nešto van plana Vlade Srbije i nekog dogovora koji postoji može samo štetu da nanese. Time ovde čude neki istupi i neki predlozi koji nisu usklađeni sa politikom Beograda i to može samo da šteti. Treba tražiti neko rešenje koje će biti zajedničko i koje će ići na taj način da nema razlike u stavovima i nekih nedoumica.”

Za pilot-projekte poput Plana C nisu toliko bitne granice opština koliko je važno pitanje da li mogu da ga primenjuju članovi Srpske liste za Kosovo, iza kojih stoji svega nekoliko stotina glasova pokrajinskih Srba, kaže u razgovoru za Radio Slobodna Evropa predsednik formuma za etničke odnose Dušan Janjić:

“Mislim da ovaj period od sedam dana, koji je ostavio i Peterson sebi za odgovor, treba da služi Beogradu da kaže šta je njegov odnos u odnosu na Srpsku listu. Dakle, mislim da postoje dve mogućnosti. Jedna je da kaže ne, druga, manje loša, da kaže da, ali da on odredi da Beograd zajedno sa ovim drugim Srbima koji nisu učestvovali na izborima formiraju timove za razgovore. Treća najbolja varijanta je da se uđe u razgovore o nivou opštine i podjedinaca, ali da se istovremeno započnu ozbiljni razgovori između Srba i kosovskih vlasti o principima decentralizacije.”

Plan C predviđa proširenja opština Čaglavice i Parteš sa većinskim srpskim stanovništom sa još nekoliko sela. Dušan Janjić tvrdi da teritorija opštine nije ključna stvar za decentralizaciju:

“Teritorija je stvar dogovora, ali je problem je da li će na primer opštine imati pravo udruživanja u šire zajednice u regione i gradove. Bez rešavanja tog pitanja ostaće problem podeljenih gradova, na primer Mitrovice, problem regiona ili kantona. U suštini, bez otvaranja rešavanja tog pitanja, ulazak Srba u razgovore decentralizacije znači kraj plana koji je usvojila Skupština Srbije na predlog Vlade Srbije, a onda bi logična posledica da bude ostavka Vlade.”
XS
SM
MD
LG