Dostupni linkovi

Ukloniti Čaveza


Vašington ne pridaje važnost sugestiji Pata Robertsona da treba ubiti venecuelanskog lidera Huga Čaveza, uz obrazloženje da svaki građanin SAD može kazati šta misli. Ali Robertson nije obični građanin. Sin je bivšeg američkog senatora i 1988. godine bio je kandidat Republikanske stranke za predsjedničku nominaciju. Znaju ga kao kontroverznu ličnost i glasnog pristalicu predsjednika Džordža Buša i njegovog političkog kursa.

Robertson je osnivač “Kluba 700”, vjerskog TV programa, koji se emituje već 40 godina. Taj program, kako tvrdi Hrišćanska TV mreža koja ga emituje, prati milion gledalaca, a milijardu i po ljudi širom svijeta posjeti sajt ove kompanije na internetu. Robertson je u svojoj televizijskoj tiradi o Čavezu prije dva dana kazao i ovo:

“Imamo mogućnost da ga ubijemo i vrijeme je da to i učinimo. Ne treba nam još jedan rat od 200 milijardi dolara kako bismo se otarasili diktatora. Mnogo je lakše da posao tajno obavi neki operativac i potom se stavi tačka na sve.”

Obrazlažući ovakav predlog, Robertson ističe da Hugo Čavez želi da katoličku Venecuelu pretvori u lansirnu rampu za ubacivanje komunističkih i muslimanskih ekstremista. Prema dekretu američkog predsjednika, koji je dugo na snazi, SAD ne mogu legalno učestvovati u političkim ubistvima. Portparol Stejt Departmenta Šon MekKormak je na ekstremo gledište Pata Robertsona reagovao mlako:

“Kazao bih da je Pat Robertson privatna osoba i da njegovi stavovi ne odražavaju politiku Sjedinjenih Država. Mi ne dijelimo njegova gledišta. Njegovi komentari su neumjesni i kako smo i ranije pominjali, tvrdnje da planiramo neprijateljske akcije prema vladi Venecuele su potpuno bez osnova i nisu bazirane na linjenicama.”

Robertson kao hrišćanski fundamentalista propovijeda da je direktno riječ od Boga. U Jevanđelju po Mateju, Biblija sadrži Hristove riječi da se dvije najvažnije zapovjedi odnose na ljubav prema Bogu, a druga, savremenim jezikom rečeno, savjetuje: “Voli susjeda kao što voliš sebe.”

Velečasni Rob Šenk, predsjednik Nacionalnog savjeta sveštenika u Americi, pozvao je Robertsona da povuče izjavu i uputi izvinjenje. Šenk u pisanoj izjavi napominje da bi Robertson morao pojasniti čemu Biblija i hrišćanstvo uče, kada je riječ o nezakonitom oduzimanju ljudskog života.

“Njujork Tajms” citira velečasnog Ričarda Cizika iz Nacionalnog udruženja evangelista, koji Robertsonov komentar smatra zlosretnim i neodgovornim. Poznati američki aktivista za građanska prava Džesi Džekson, i sam svešteno lice, pozvao je Saveznu komisiju za komunikacije da reaguje najodlučnije, kao i 2004. godine, kada je prilikom nastupa na nacionalnoj televizji čuvena pop pjevačica pokazala dio grudi. Poziv na atentat je opasniji za stabilnost u hemisferi nego otkrivene grudi, poručio je Džekson. Predsjednik Čavez, na pitanje o Robertsonu, odgovorio je protivpitanjem:

“Ko? Više volim da govorim o životu, više volim da govorim o svemu na čemu se ovdje angažujemo.”

Potpredsjednik Venecuele Hose Vinsente Rangel kasnije je izjavio da vlasti u Karakasu razmišljaju da preduzmu akciju u američkom sudu:

“Krajnje je licemjerje govoriti o protiv terorizma i u isto vrijeme dozvoliti terorističke izjave poput Robertsonove.“

Robertsonov portparol je kazao da popularni TV voditelj nema dalji komentar. Uticajnom hrišćanskom evangelisti ovo nije prvi sporni nastup. Nedavno je izazvao kontroverze u američkoj javnosti, moleći se Bogu da oslobodi mjesta u Vrhovnom sudu. Proroka Muhameda nazvao je razbojnikom i pljačkašem, a za terorističke napade 11. septembra kazao je da su božija kazna protiv pagana, feministkinja, gejova, lezbejki i liberalne organizacije.

“Narod americkog puta”, hrišćanska koalicija, na čijem čelu je Robertson, tvrdi da ima više od dva miliona članova. Njena pomoć tokom kampanje Džordža Buša za predsjedničku nominaciju 2000. godine bila je presudna za pobjedu u Južnoj Karolini, gdje je senator Džon MekKejn bio snažan rival.
XS
SM
MD
LG