Dostupni linkovi

Za Beslan odgovoran i Putin?


Nurpaši Kulajev je jedini otmičar iz Beslana koji je živ pao u ruke ruskih snaga bezbjednosti. Sudi mu se od proljetos u Vladikavkazu, glavnom gradu regije. U utorak je proces krenuo neobičnim tokom jer je desetina majki iz Beslana odbila da napusti sudnicu nakon saslušanja.

Te žene su početkom septembra prošle godine u Beslanu izgubile svoju djecu. Marina Pak je izgubila kćerku tokom opsade lokalne škole. Ona smatra da i ljudi koji su rješavali krizu talaca treba da odgovaraju.

“Imamo primjedbi na istragu, tražimo objektivnu istragu. To znači da neko ne treba da snosi odgovornost za drugoga. Niko ne smije da se skriva iza tuđih leđa.”

Marina kaže da za stradanje djece Beslana treba kriviti i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“U ovom slučaju on je najodgovorniji, Putin. Da li razumijete.”

Grupa za pritisak pod nazivom “Majke Beslana” krivi vlasti što su dozvolile da napadači zauzmu školu i što nisu spriječile krvoproliće. Polovina od 330 žrtava Beslana su djeca.

Rita Sidakova, jedna od ožalošćenih majki kaže da su ruski istražioci propustili da utvrde istinu u vezi sa krizom talaca.

“Prošla je gotovo godina otkako naša djeca nisu s nama. Ona su na groblju, a baš niko nije kažnjen za zlo koje je učinjeno.”

“Majke Beslana” su tokom protesta u sudnici u utorak veče poručile da neće napuštati zgradu dok njihove zahtjeve ne razmotri Nikolaj Sepel, zamjenig državnog tužioca zadužen za Sjeverni Kavkaz. Tužilaštvo je uzvratilo upozorenjem da se sudije ne smiju izlagati pritisku. Nakon 28 sati provedenih u sudnici, majke su odustale od protesta i vratile se kućama. Suzana Dudajeva ističe da će se protest nastaviti u nekom drugom obliku. “Majke Beslana“, kako je kazala, nemaju više želju da se sretnu sa tužiocem Sepelom.

“On je kazao kako je spreman da nas primi u kancelariji tužioca. Odbio je da dođe i da se sretne sa ženama koje su ga čekale 24 sata. Izjavljujem da ne želimo više da ga vidimo.”

“Majke Beslana” zahtjevaju da se suđenje Kulajevu objedini u jedinstven proces protiv svih odgovornih za tragediju.
Ta tragedija je počela 1. septembra 2004., prvog dana nove školske godine, kada su naoružani teroristi zauzeli lokalnu školu i kao taoce uzeli više od 1000 đaka i roditelja. Opsada u Beslanu je trajala tri dana i okončana je akcijom ruskih snaga koje su ubile većinu otmičara, ali je u haosu koji je nastao nastradao velik broj djece-talaca.
XS
SM
MD
LG