Dostupni linkovi

Još jedna masovna grobnica u Podunavlju?


Toj je Udruzi nedavno stiglo anonimno pismo sa podacima o lokaciji moguće masovne grobnice, kaže Ivan Pšenica, predsjednik ove organizacije:

¨Ja sam ispred Udruge apelirao prema onima koji znaju informacije da nam ih dojave, pa ako žele ostati anonimni mogu to na anonimni broj telefona ili na adresu i broj Udruge. Tada sam dobio anonimno pismo gdje određena osoba želi pomoći u rješenju sudbina i pisano nas upućuje na mjesto gdje bi to trebalo biti i sa naznakom velike masovne grobnice. Naime, on piše da bi grobnica mogla biti veća nego što je Ovčara, obzirom da su nakon okupacije ubijani i odvedeni, a nisu odvođeni gore na Velepromet.¨

Pšenica kaže kako je nakon anonimnog pisma stigao i telefonski poziv u kojem je pobliže označeno mjesto na kojem bi se mogle nalaziti žrtve agresije na Vukovar 1991.:

¨Nedugo zatim mi se javila osoba telefonski, ponovo anonimno, ali mi je naznačila da, ukoliko na ovakav način riješimo, da će se ponovno javiti.¨

Probno iskapanje, na mjestu na kojem je možda masovna grobnica, trebalo bi početi početkom rujna. No, kako je rječ o prostoru od skoro 50 hektara neće biti lako naći mjesto na kojem su žrtve pokopane. Masovnom grobnicom smatra se mjesto na kojem su pokopane najmanje tri žrtve a, takvih je do sada u Hrvatskoj do sada pronađeno 150. Najviše masovnih grobnica - 63 - pronađeno je u hrvatskom Podunavlju. Iz njih je ekshumirano 2.000 žrtava.
XS
SM
MD
LG